Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Background

 Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.

 

  

«Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου»

 Όταν σκεφτόμαστε το έργο των ερευνητών καρκίνου, η «τέχνη» δεν είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό. Το έργο των ογκολόγων επηρεάζεται πολύ συχνά, από απώλεια, θλίψη και μοναξιά.

«Imaging», που αντιπροσωπεύεται από δύο κλασικά αρσενικά και θηλυκά αγάλματα, τον Δαβίδ και την Αφροδίτη: «Από τη μία πλευρά, το σώμα φαίνεται τέλειο στο εξωτερικό. από την άλλη πλευρά, το ίδιο σώμα είναι άρρωστο στο εσωτερικό. “

 

 Η φαρμακευτική εταιρεία MSD ήθελε να τους ενδυναμώσει και να συγχωρήσει το έργο τους, έτσι μετέτρεψαν το έργο τους σε τέχνη. Το «The Art of Besting Cancer» είναι μια έκθεση που έδειξε με καλλιτεχνικό τρόπο εικόνες που δεν έχουμε δει ποτέ από το δύσκολο ταξίδι της θεραπείας του καρκίνου μέσα από την οπτική της ιατρικής ομάδας.

 

 

Κλινικά υλικά όπως βιοψίες ή ακτινολογικές εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πορτρέτων καρκινικών κυττάρων, τρισδιάστατων προβολών όγκων, καλλιτεχνικών βίντεο για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά το μελάνωμα… Αυτά είναι μερικά από τα έργα που παρουσιάστικαν στο «The Art του Besting Cancer ». Η έκθεση χωριζόταν σε τέσσερις ενότητες, η καθεμία αντιπροσωπεύει μέρος του ταξιδιού θεραπείας του καρκίνου.

  

 

Ενότητα 1η. Διάγνωση.

 Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται όμορφα πορτρέτα σε απαλά χρώματα που μοιάζουν με πίνακες, που θυμίζουν αφηρημένη τέχνη. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι καρκινικά κύτταρα βαμμένα με ανοσοϊστοχημεία, μια βαφή που ενεργοποιείται ανιχνεύοντας αντισώματα στο ανθρώπινο σώμα, τα οποία μετά από αποτελεσματική θεραπεία δεν θα υπήρχαν πλέον.

 

 

Ενότητα 2η. Σάρωση

 Οι σαρώσεις είναι οι μόνες που δείχνουν πώς ένα υγιές σώμα μπορεί να κρύψει μια αόρατη ασθένεια που εξαπλώνεται σιωπηλά. Για αυτό το τμήμα, είχαν πολύ επιτυχημένα χρησιμοποιήσει δύο κλασικές εικόνες, δύο αγάλματα του Δαβίδ και της Αφροδίτης που αποκαλύπτουν τρισδιάστατες προβολές όγκων στον πνεύμονα και στο στήθος.

 

  

Ενότητα 3η. Θεραπεία.

 Η θεραπεία ήταν μια οπτικοακουστική έκθεση, όπου το κοινό παρακολουθούσε ένα βίντεο τέχνης που δείχνει πώς, σε πραγματικό χρόνο, τα ανοσοκύτταρα σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα από τον ίδιο ασθενή, που περιβάλλεται από πολεμικά βίντεο. Υπονοώντας ότι, στη μάχη κατά του καρκίνου, οι γιατροί είναι οι πραγματικοί ήρωες.

 

 

 

 Ενότητα 4η. Χειρουργική.

 Στο τελευταίο μέρος της έκθεσης, εκατοντάδες μπουκάλια δειγμάτων που χρησιμοποιούνται για χειρουργική επέμβαση γίνονται ένα μωσαϊκό γεμάτο χρώματα που κρύβουν τη λέξη ΕΛΠΙΔΑ. Αυτό είναι το πιο ειδικό μέρος και αυτό που σχετίζεται περισσότερο με τους ασθενείς, καθώς από κοντά, κάθε μπουκάλι περιέχει ένα προσωπικό αντικείμενο ανθρώπων που, χάρη στη χειρουργική επέμβαση, συνέχισαν την ζωή τους.

 

 Η έκθεση ξεκίνησε στο ετήσιο Συνέδριο των Αμερικανικών, Ευρωπαϊκών και Ισραηλινών Εταιρειών για την Έρευνα για τον Καρκίνο, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ το 2019, το οποίο προσέλκυσε χιλιάδες ογκολόγους από όλο τον κόσμο και έχει ήδη ζητηθεί από διάφορα ινστιτούτα για μια μόνιμη έκθεση. Η έκθεση θα ερχόταν στην Ευρώπη για περιοδεία το 2020 αλλά η πανδημία εμπόδισε τις όποιες ευκαιρίες είχαμε να δούμε από κοντά αυτό το εξαίσιο εγχείρημα ελπίδας..

  

«Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου» είναι μια καλή οπτική γωνία για να δούμε τον καρκίνο. Για άλλη μια φορά, η τέχνη δείχνει όλη της τη δύναμη να πυροδοτήσει συναισθήματα και να αλλάξει οπτική τονίζοντας την ελπίδα.

 

  δείτε επίσης

Η χαρά της ζωής – Χένρι Ματίς

Θεωρώ χρήσιμη πάντοτε μια σύντομη...

1800, Mία σύντομη κριτική

Μέσα στο (ομολογουμένως) κιτς εθνικιστικό...

Η τέχνη απέναντι στον πόλεμο

Σε κάθε ζοφερή πραγματικότητα που αναβιώνει κάθε γενιά, η τέχνη ήταν πάντα εκεί, να πάρει θέση, να υπογραμμίσει την ανάγκη για ζωή και συνύπαρξη, να καυτηριάσει την ωμή αλήθεια του αναίτιου θανάτου και να δώσει το παρόν απέναντι σε έναν δύσκολο καιρό.

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...

Η τέχνη για την θανατική ποινή

Η αλήθεια είναι πως ήταν άλλο το πρόγραμμα για αυτόν τον μήνα, όμως η επικαιρότητα...

Η τέχνη απέναντι στον πόλεμο

Σε κάθε ζοφερή πραγματικότητα που αναβιώνει κάθε γενιά, η τέχνη ήταν πάντα εκεί, να πάρει θέση, να υπογραμμίσει την ανάγκη για ζωή και συνύπαρξη, να καυτηριάσει την ωμή αλήθεια του αναίτιου θανάτου και να δώσει το παρόν απέναντι σε έναν δύσκολο καιρό.

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...

Μήδεια του “Μποστ” – Μια σατιρική κωμωδία σε περιοδεία

Η σατιρική κωμωδία του Μποστ ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορα μέρη της χώρας...

Exhibition alert

Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.   Background  Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.      «Η τέχνη της...

 

Μόνιμες στήλες