Ρόλοι εκτός Σκηνής 

Τα παιδία παίζει

Γνωρίστε τoν αρθρογράφο

Νίκο Λαμπαντέζ

Επί Σκηνής, αλλά και εκτός σκηνής. Ευκατανόητο ως έκφραση, αρκετές ερμηνείες. Ας δούμε σήμερα μια διαφορετική προσέγγιση των ρόλων εκτός σκηνής. Ή τέλος πάντως μια σκηνής νοητής. Υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία παιχνιδιών, αυτή των κρυφών ρόλων που όλοι λίγο πολύ έχουμε παίξει. Είτε δολοφόνο, είτε Παλέρμο, όλο και σε κάποια νερόβραστη παρέα έχουμε βρεθεί στη ζωή μας, και από τη μια ευτυχώς δεν υπήρχε κάποια κιθάρα, αλλά δυστυχώς κάποιοι που είναι ναμαγαπάδες στη ψυχή, προτείνουν με περισσό ενθουσιασμό κάποια από αυτά τα «εκπληκτικά» παιχνίδια παρέας.

Η ΑΜΑΝ Τελεμάρκετινγκ (ρέφρενς για όσους είναι γεννημένοι πριν το ‘94) είναι εδώ για να σας λύσει τα χέρια. Mascarade! Το κόνσεπτ είναι απλό. Παίρνουμε μια τράπουλα με 13 διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάθε χαρακτήρας αλληλεπιδρά με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παιχνίδι και τους κανόνες του. Ο κλέφτης κλέβει λεφτά, η μάγισσα ρίχνει κατάρες και αλλάζει τις περιουσίες, οι χωρικοί όσο περισσότεροι είναι τόσο πιο δυνατοί. Ξεχωρίζουμε τους χαρακτήρες ανάλογα με τον αριθμό των παικτών κι ο καθένας από εμάς παίρνει από μια κάρτα – ρόλο.

Όλοι μας λοιπόν βρισκόμαστε σε ένα καρναβάλι όπου φοράμε μάσκες και η αληθινή ταυτότητα μας κρύβεται. Προσπαθούμε λοιπόν να μπερδέψουμε τους αντιπάλους μας και να παίξουμε το ρόλο μας διαφορετικά έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλοι μας ξεκινάμε με μια μικρή περιουσία και στόχος μας είναι να την διπλασιάσουμε.

Έτσι στη σειρά μας μπορούμε να δηλώσουμε έναν χαρακτήρα (μπορούμε να πούμε και ψέμματα), να δούμε την αληθινή μας ταυτότητα ή να ανακατέψουμε τις κάρτες μας με αυτές των αντιπάλων ώστε να δημιουργήσουμε σύχγιση και μυστήριο.

Αφού παίξουμε λίγο σε αυτό το ιδιόρυθμο καρναβάλι, παίρνουμε τα μπογαλάκια μας, το flux capacitor μας και το unicorn dust και ταξιδεύουμε σε μιαν άλλη φαντασιακή εποχή μέσα από το The Resistance: Avalon, που αλλού; Στο μυθικό Άβαλον.

Εκεί θα υποδυθούμε γενναίους Ιππότες υπό την δούλεψη του βασιλιά Αρθούροτα (ρέφρενς για λίγους) ο οποίος θα μας στέλνει να κάνουμε διάφορες εκδουλέψεις. Από το γατάκι της κυρίας Γουίλσον που δεν κατεβαίνει από το δέντρο, μέχρι να σπάσουμε τα παΐδια κάτι τυπάδων που αρνούνται να πληρώσουν φόρους στον βασιλιά και άλλα τέτοια ευχάριστα.

Υπάρχει όμως ο μοχθηρός Μόρντεντ που επιβουλεύεται το θρόνο του Κάμελοτ και θέλει να γίνει βασιλιάς στη θέση του βασιλιά. Οπότε και στέλνει τους παρατρεχάμενους του να ειχωρήσουν ή εισχωρήσουν στην ομάδα μας και να μας σαμποτάρουν. Ο αρχηγός μας, ο Μέρλιν, που είναι πολύ σοφός και τζιμάνι, ξέρει καλά ποιοι είναι αυτοί οι μανιαουραίοι, αλλά επειδή υπάρχει ανάμεσα τους κι ένας δολοφόνος ο οποίος ψάχνει τον Μέρλιν να του κλείσει το σπίτι, ο Μέρλιν κωλύεται να αποκαλύψει τους κακούς. Μπορεί μόνο να ρίξει κάποια υπονοούμενα ή να κλέψει και να προδώσει στη νοηματική τους κακούς.

Πριν από κάθε αποστολή, επιλέγεται μια ομάδα από τους παίκτες που θα αναλάβουν την υπόθεση και όλοι μαζί ψηφίζουμε φανερά αν εμπιστευόμαστε την ομάδα ή όχι. Αν δεν την εμπιστευόμαστε, απολύουμε τον αρχηγό μας και διορίζουμε τον επόμενο παίκτη και ούτω καθ’ εξής. Αν αυτό γίνει αρκετές φορές τότε στο βασίλειο επικρατεί χάος και τίθεται το δίλλημα Αρθούρος ή Τανκς και παίρνουν την εξουσία πραξικοπηματικά οι «κακοί».

 
   Με όσους κυκλοφορώ, έχουν δικαστήρια

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα γίνουν συνολικά πέντε αποστολές, και η νικητήρια ομάδα είναι αυτή με τουλάχιστον 3 νίκες. Best of 5 δηλαδή. Η αποστολή θεωρείται επιτυχία αν όλοι συμβάλουν (ακόμα και οι κακοί) στην επιτυχία της. Η αποστολή αποτυγχάνει όταν έστω κι ένας κακούλης θέλει. Έτσι πάει κρυφά και πριονίζει το δέντρο και πάει το γατί της κυρίας Γουίλσον!

Μιας και βρίσκεστε ή πρόκειται να βρεθείτε σύντομα σε κάποια παραλία, μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αυτούς εδώ του «κινητούς θιάσους». Θα προσφέρουν άπειρες ώρες κοινωνικοποίησης και διασκέδασης στη παρέας σας. Οι γείτονες θα σας μισήσουν!

δείτε επίσης

Οδεύοντας στην τέχνη του 20ου αιώνα

Λίγο πριν την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Marcel Duchamp ένας όχι τόσο νεαρός, αλλά βαθιά απογοητευμένος

διαβάστε περισσότερα

Λογοκρισία = υπό + κρίνω, παθ.

Κι εκεί που ακούω ήρεμα κι ωραία την Άση να μου ξεφουρνίζει τα ευχάριστα για τον...
διαβάστε περισσότερα

διαφήμιση

Τέχνη – πρόκληση σημειώσατε Χ

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και...
διαβάστε περισσότερα

Καλλιτέχνης θα πει, Γιώτα Γιάννα

Σάββατο βράδυ κι εμείς, οι κάποιας ηλικίας άνθρωποι, αποφεύγουμε τα ξεπορτίσματα, διότι ξυνίζουμε κατά την διαδικασία της ωρίμανσης, κάθισα στο σαλονάκι μου με ένα περίτεχνο ποτηράκι, κρυστάλινο, παρέα με το χειροποίητο λικέρ βύσσινο που ωριμάζει στο μπουκάλι.

διαβάστε περισσότερα

Μουσείο απο σκουπίδια

Μια μικρή εισαγωγή:   Πριν ξεκινήσω να γράφω το κυρίως κείμενο του άρθρου θα...
διαβάστε περισσότερα

A punk prayer

Το φεμινιστικό punk έχει τις ρίζες του στα 70s-80s, όπως και το punk, εν γένει....
διαβάστε περισσότερα

ΙΡΑΝ 2009

Καμιά φορά, ζώντας στο δικό μας ροζ σύννεφο αγνοούμε πράγματα που συμβαίνουν γύρω...
διαβάστε περισσότερα

O Αντονέν Αρτώ και το Θέατρο της Σκληρότητας

Ο Αντονέν Αρτώ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1896 στη Μασσαλία. Υπήρξε ηθοποιός,...
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα απο τoν Νίκο

Ο Χάρι Πότερ και ο Κήπος με τα Φίδια

Μετά τις τοιχογραφίες, μάλλον η αρχαιότερη τέχνη θα πρέπει να είναι το χτίσιμο του μύθου, η λαϊκή αφήγηση. Από τον καιρό που άνθρωπος έκατσε γύρω από την φωτιά κι άρχισε να επινοεί ιστορίες ξεκίνησε και η χρήση συμβόλων και των συμβολισμών. Η λαϊκή τέχνη έχει ως σκοπό...
περισσότερα

Ο τελευταίος καμβάς

Η έκφραση μέσω της τέχνης δεν είναι μια έλλογη διαδικασία που επινόησε ο άνθρωπος καθώς η ευφυία του μεγάλωνε. Είναι μια δυναμική που ανακάλυψε πριν καν επινοήσει την γλώσσα. Πηγάζουν όμως από την ίδια ανάγκη που χαρακτηρίζει όλα τα έμβια πλάσματα. Την ανάγκη να...
περισσότερα

Μήδεια Fragments : Συζητώντας για μια διαφορετική χορευτική παράσταση

Μήδεια Fragments  Συζητώντας για μια διαφορετική χορευτική παράσταση Όταν πρωτοάκουσα για τη συγκεκριμένη παράσταση μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον και με τη κουβέντα ζήτησα από τον φίλο μου τον Νικόλα, χορευτή της παράστασης, να με φέρει σε επαφή με τον επινοητή και...
περισσότερα

Ο Συμβολισμός ως ρεύμα και ως συνθήκη της ανθρώπινης εμπειρίας

Θα ήταν δόκιμο ίσως να πούμε πως δεν νοείται τέχνη χωρίς συμβολισμό. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να υπάρξει ορισμός για την τέχνη, ο σκοπός της μπορεί με ένα τρόπο να αποτυπωθεί, χωρίς όμως αυτός να έχει περατά όρια. Το παράδοξο με την τέχνη είναι ότι παρόλο που προϋπήρχε...
περισσότερα

Πανικός!

Η ρίζα της λέξης πανικός εντοπίζεται στη σχέση του με το θεό Πάνα. Αυτός που καταβάλλεται από πανικό, καταβάλλεται στην ουσία από το πνεύμα του θεού, χάνει τα λογικά του, κι η σύνεση αντικαθίσταται με εξαλλοσύνη.

περισσότερα

ΠΑΜΕ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ!

Πήγαμε στο Πολιτιστικό Δεκαήμερο του ΤΕΙ Καβάλας και αναρωτηθήκαμε. Γιατί δέκα μέρες, και γιατί μόνο δέκα μέρες ρε παιδιά; Ξεκινώντας από τις εντυπώσεις, μόνο τις καλύτερες μας άφησε αυτό το ιδιαίτερο γεγονός που συμβαίνει εδώ και 24 χρόνια στο ΤΕΙ Καβάλας κάθε τέλος...
περισσότερα

Λίγα λόγια για το Ρεμπέτικο

Μια μέρα μπορεί να καταφέρω να φτερνιστώ με ανοιχτά τα μάτια. Αλλά ποτέ δεν θα καταφέρω σε μια κουβέντα για την λαϊκή τέχνη να μην αναφερθώ στο ρεμπέτικο.

περισσότερα

Στιγμές Ιαπωνικού Θεάτρου

Αν κάποιος παρακολουθεί τα άρθρα μου, εύκολα θα παρατηρήσει πως η κουλτούρα της Ιαπωνίας συχνά πυκνά αποτελεί θέμα. Επί Σκηνής λοιπόν αυτούς τους δύο μήνες, οπότε τι πιο ταιριαστό να δούμε δύο στιγμές από το Ιαπωνικό Θέατρο. Θα ασχοληθώ με τα δύο πιο γνωστά είδη στη...
περισσότερα

Ταξίδια σε κόσμους Φαντασίας και Ηρώων

Κάθε εποχή έχει τα δικά της γνωρίσματα. Το καλοκαίρι ειδικά. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η ανάλαφρη ανάγνωση. Κατά κόρον το καλοκαίρι ο κόσμος διαβάζει βιβλία ελαφρού περιεχομένου, αναγνώσματα που θα τον ξεκουράσουν και εύκολα θα τον κάνουν να...
περισσότερα

Ένα βράδυ στις Κούκλες

Κατεβαίνοντας τη Συγγρού, στην οδό Ζαν Μωρέας βρίσκεται τo γνωστό πλέον μαγαζί «Κούκλες». Ένα μαγαζί όχι σαν όλα τα άλλα. Αν δεν λανθάνω είναι το μπαρ που έφερε το drag show στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα το show του παραμένει μοναδικό μιας και δεν ακολουθεί τις...
περισσότερα