Dress to Distress … ή αλλιώς μια μικρή εισαγωγή στον όρο Political Dressing.

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Μαρία Λιόλιου

Περίοδος εκλογών. Κι αναρωτήθηκα πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε ο κόσμος πραγματικά παθιασμένος με την πολιτική. Με αυτό το ρομαντικό κι ανιδιοτελή τρόπο που διαβάζουμε στα βιβλία του Ουγκώ και των άλλων μεγάλων Γάλλων συγγραφέων. Κι επειδή “Google is my best friend” είπα να το ψάξω. Δεν έμαθα όμως εκείνη την ημέρα τη συγκεκριμένη απάντηση. Δεν την έμαθα γιατί ανακάλυψα ένα νέο όρο, γιατί χάθηκα μέσα σε άρθρα και στο google books γιατί μου κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο πολύ που με έκανε να θέλω να τον μοιραστώ!

Political Dressing

Όχι, δεν είναι το πώς πρέπει να ντύνεσαι αν ασχολείσαι με την πολιτική! Είναι κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον, κάτι πολύ πιο ουσιώδες.

Συνειδητά ή – ακόμη συχνότερα – ασυνείδητα όταν ντυνόμαστε στέλνουμε μηνύματα. Ποιος είσαι; Ποια τα ενδιαφέροντά σου; Από πού είσαι; Τι μουσική ακούς; Είσαι συμβατικός ή αντικομφορμιστής; Σε τι διάθεση βρίσκεσαι σήμερα;

Τι γίνεται όμως όταν σκέφτεσαι ανάποδα; Όταν η ανάγκη του να εκφράσεις κάτι σε κάνει συνειδητά να ψάχνεις να βρεις στοιχεία που θα εντάξεις στην ενδυματολογία σου προκειμένου να το πετύχεις; Αυτός είναι και ο ορισμός του Political Dressing: να βλέπεις την ενδυμασία ως ένα μέσο διαμαρτυρίας, να μεταμορφώνεις την «τέχνη για την τέχνη» σε «τέχνη για τον άνθρωπο».

Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσεις σχετικά με 9 φορές που η ενδυματολογία υπηρέτησε πολιτικό σκοπό.

 

Ποιός; Πού; Πότε; Γιατί;…

1. 1790s στα χρώματα του “Needs, not words”…

Ο όρος Σουφραζέτες ήταν επινόηση της Daily Mail προκειμένου περισσότερο να υποτιμήσει κι όχι να περιγράψει τα μέλη του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Οι σουφραζέτες κατάφεραν να ανατρέψουν την αρνητική σημασία του όρου όταν το ενέταξαν επίσημα στην ταυτότητα του κινήματος. Το ιδεώδες της «Νέας Γυναίκας» (όπως το περιέγραψε ο Henrik Ibsen), της ανεξάρτητης, της δυναμικής, της χειραφετημένης «ντύθηκε» με τα χρώματα του  λευκού, πράσινου και μωβ. Τα τρία αυτά χρώματα υπήρχαν στα πλακάτ, στις κονκάρδες αλλά και στα ρούχα των σουφραζετών. Σύμφωνα με την Emmeline Pethick-Lawrence το μωβ αντιπροσώπευε το βασιλικό αίμα, το ένστικτο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας που ρέει στις φλέβες κάθε σουφραζέτας, το λευκό την αγνότητα στην ιδιωτική και δημόσια ζωή και το πράσινο την ελπίδα.

 

2. «Θέλαμε ο Πρόεδρος να αντικρίσει ένα λευκό κύμα» – Alexandria OcasioCortez

Στην State-of-the-Union ομιλία του προέδρου Donald Trump, 106 γυναίκες του Δημοκρατικού κόμματος φόρεσαν λευκά εις ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις θέσεις του Προέδρου σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στην αναπαραγωγή, στην ίση αμοιβή αλλά και στην υγεία. Η επιλογή του λευκού δεν ήταν τυχαία καθώς το συγκεκριμένο χρώμα έχει συνδεθεί με το κίνημα των σουφραζετών τον 19ο αιώνα. Η Lois Frankel, πρόεδρος της ομάδας γυναικών των Δημοκρατικών μιλώντας στο CNN τόνισε πως «Φορώντας λευκά, όπως οι σουφραζέτες, στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες όλης της χώρας και μια δήλωση ότι δεν θα υποχωρήσουμε όσον αφορά στα δικαιώματα που έχουμε κερδίσει τόσο σκληρά».

 

3. «Δεν ντύνομαι για τους άνδρες!» Jane Fonda, 1972.

 

 

 

 

 

 

Η γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού, τη χρονιά εκείνη ήταν ντυμένη με ένα κοστούμι με κολάρο τύπου Mao κι ένα αυστηρό παντελόνι. Η εμφάνισή της ήταν μια δήλωση-διαμαρτυρία διττής φύσης τόσο κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, όσο και υπέρ των αγώνων για τα δικαιώματα της γυναίκας.

 

4. «Τώρα πια η προτεραιότητα μου είναι η κλιματική αλλαγή και όχι η μόδα» Vivienne Westwood.

Η ανατρεπτική σχεδιάστρια δημιούργησε μια σειρά από logo t-shirts που σαν στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Διάσημες προσωπικότητες από αρκετούς χώρους φωτογραφήθηκαν φορώντας τα για καμπάνια της Greenpeace. Πολλοί ήταν (και θα είναι) οι σχεδιαστές που καταπιάστηκαν με παρόμοια projects. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι εκείνο του Marc Jacobs, ο οποίος το 2006 ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην καμπάνια “Protect Τhe Skin You’ Re In” δημιουργώντας μια οικονομική σειρά από t-shirts στα οποία ήταν τυπωμένες φωτογραφίες με σημαντικές προσωπικότητες της βιομηχανίας του θεάματος αλλά και του αθλητισμού, που πόζαραν χωρίς ρούχα σε μια προσπάθεια να ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος.

5. Οι κόκκινες κάπες της Margaret Atwood.

Αν δεν έχετε δει τη σειρά “Handmaid’s Tale” (αν δεν, σπεύσατε!) τότε σίγουρα θα έχει πάρει κάπου το μάτι σας γυναίκες ντυμένες με κόκκινους μανδύες και λευκά καπέλα να διαμαρτύρονται για το δικαίωμα αναπαραγωγής. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με αφορμή το μυθιστόρημα δυστοπίας της Margaret Atwood “A Handmaid’s Tale” το οποίο, ως αντιπροσωπευτικό του είδους του (dystopian novel) έχει ως θέμα του τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, την περιβαλλοντική καταστροφή και την πτώση της κοινωνίας. Στο μυθιστόρημα αυτό, οι γυναίκες που φορούν τη συγκεκριμένη στολή ανήκουν στο ελάχιστο ποσοστό που μπορεί να τεκνοποιήσει. Η κοινωνία στην οποία ζουν τις έχει αναγκάσει να είναι «σκλάβες αναπαραγωγής» έχοντας μόνο σκοπό τους τη διαιώνιση του είδους. Η συγκεκριμένη αμφίεση έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλά κινήματα παγκοσμίως τα οποία μάχονται για τα γυναικεία δικαιώματα αναπαραγωγής.

6. The Pussyhat Project.

Μετά την εκλογή του Donald Trump το ροζ αυτό καπέλο έκανε την εμφάνισή του. Το Pussyhat Project είναι ένα κίνημα αφιερωμένο στην προάσπιση των γυναικείων αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης της εκπαίδευσης και του διαλόγου.

7. #Metoo & #TimesUp

Το 2018 υπήρξε μια χρονιά παράδειγμα! Στα Grammys η Lady Gaga, η Lana Del Rey, η Kesha και η Cyndi Lauper φόρεσαν λευκά τριαντάφυλλα ή μαύρα outfits προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο κίνημα #TimesUp. Στα βραβεία Golden Globes και BAFTA της ίδιας χρονιάς οι γυναίκες της βιομηχανίας του θεάματος έκαναν την ίδια επιλογή. Μια συντονισμένη διαμαρτυρία, μια ισχυρή δήλωση εναντίων της σεξουαλικής παρενόχλησης. Αφορμή για τα κινήματα αυτά υπήρξε το σκάνδαλο Weinstein, του σκηνοθέτη που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση σε περισσότερες από 80 γυναίκες της βιομηχανίας του θεάματος.

8. Black Panthers (BPP)

Οι Black Panthers (BPP – Black Panthers Party) υπήρξε βασικό κομμάτι του Black Power κινήματος. Ιδρύθηκε το 1966 στις Η.Π.Α. και υπερασπιζόταν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Χαρακτηριστικά της εμφάνισής τους ήταν το μαύρο δερμάτινο σακάκι, το μαύρο παντελόνι, γαλάζιο (powder blue) πουκάμισο, μαύρος μπερές, μαύρα γυαλιά και … η γροθιά στον αέρα! Η εμφάνισή τους έχει μια έντονη στρατιωτική χροιά. Τα περισσότερα μέλη βέβαια δεν έμειναν πιστά σ’ αυτή την εμφάνιση. Πολλές φορές την εμπλούτισαν με κοσμήματα ή άλλες λεπτομέρειες που μαρτυρούσαν Αφρικανική κουλτούρα. Πολλές φορές ένας μαύρος πάνθηρας βρισκόταν πάνω στα μαύρα τους σακάκια λειτουργώντας ως σύμβολο δύναμης.

9. Βlack bloc

Το ντύσιμο διαδηλωτών με μαύρα ρούχα, μαντήλια, γυαλιά, μάσκες του σκι ή κράνη μοτοσικλέτας αποτελεί μια εμφάνιση που έχουμε δει σε πολλές διαμαρτυρίες μέχρι και σήμερα. Η αμφίεση αυτή εξυπηρετεί το σκοπό της προστασίας ενώ  παράλληλα η χρήση ενός χρώματος  βοηθά στο να δημιουργείται η εικόνα μιας ενωμένης μάζας μέσα στην οποία τα μέλη δύσκολα διακρίνονται. Το black block έχει συσχετιστεί με την αναρχία, τα κινήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση αλλά κι αυτό των antifa. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί το πρώτο Black Bloc κίνημα στην ιστορία καθώς η συγκεκριμένη τακτική έχει εμφανιστεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό σε αρκετά κινήματα και διαδηλώσεις μέσα στην ιστορία.

 

Τι μάθαμε σήμερα;

Το political dressing είναι ξανά επίκαιρο. Τόσο γιατί πολλοί είναι οι οίκοι που το έχουν εντάξει στις συλλογές τους όσο και γιατί οι κοινωνικές συνθήκες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή είναι τέτοιες. Θα πρέπει όμως να διαχωριστεί από τη μόδα καθώς με τον όρο “μόδα” περιγράφουμε μια σύντομη και παροδική συνήθεια αλλά και την τάση του ανθρώπου για την αναζήτηση του καινούργιου, του σύγχρονου στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερα ρευστή. Το political dressing, λοιπόν, ίσως είναι της μόδας αλλά σίγουρα δεν είναι μόδα. Έχει να κάνει με τη συνέχεια, με την ιστορία με την ανάγκη του ανθρώπου ν’ ανακαλύψει, να επικοινωνήσει ή να προστατεύσει την ταυτότητά του και μας θυμίζει ότι κάποιες φορές οι ενδυματολογικές μας επιλογές μπορούν να έχουν και πολιτική βαρύτητα.

Know, create and own your outfit!

——————————————————————————————————————

Νιώθεις την πείνα μου;

Διάβασε τις πηγές μου και/ή στείλε κι άλλες! #SharingIsCaring

https://www.telegraph.co.uk/fashion/style/history-protest-dressing-red-carpet/jane-fonda-oscars-1972/

https://www.anothermag.com/fashion-beauty/11399/wearing-white-female-solidarity-alexandria-ocasio-cortez-white-suit-pantsuit

http://theconversation.com/fashions-potential-to-influence-politics-and-culture-90077

https://www.nytimes.com/2017/11/29/style/black-bloc-fashion.html

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/feb/08/vivienne-westwood-arctic-campaign

https://www.independent.ie/style/fashion/style-talk/the-rise-of-protest-dressing-how-fashion-and-politics-are-more-intertwined-than-ever-37860263.html

https://www.britannica.com/topic/Black-Panther-Party

https://books.google.gr/books?id=c-iBAAAAMAAJ&q=black+panthers+dress+code&dq=black+panthers+dress+code&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiQoLfFkODiAhWFUlAKHapBA4MQ6AEIUzAG

 

δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα


Για την φίλη μου Σωτηρία Μπέλλου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

7 Μνημεία που δεν υπάρχουν πια!

 Οι αρχαίοι ναοί, τα αγάλματα, τα διάφορα ιστορικά κτήρια της αρχαιότητας και όχι...
διαβάστε περισσότερα

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Μήδεια του “Μποστ” – Μια σατιρική κωμωδία σε περιοδεία

Η σατιρική κωμωδία του Μποστ ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορα μέρη της χώρας...
διαβάστε περισσότερα

Ito Junji: Ο mangaka του Τρόμου

 Κουράστηκες από τις σπλατεριές; Βαρέθηκες τα horror movies που αναπαράγουν τα ίδια...
διαβάστε περισσότερα

Οι έννοιες την εποχή της παγκοσμιοποίησης: μερικές σκέψεις

Ο κόσμος αναδημιουργείται, Η μαζική παραγωγή, ο μαζικός καταναλωτής, η μεγάλη πόλη,...
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα από την στήλη Timecapsule

Burning Man: Ελευθερία & Αυτοέκφραση

Το Burning Man είναι - για μένα πάντα - το πιο ιδιαίτερο festival στον κόσμο. Ίσως όχι τόσο μουσικά, μιας και είναι αρκετά τα αξιόλογα μουσικά φεστιβάλ σήμερα, όσο από γενικότερης καλλιτεχνικής άποψης. Το Burning Man είναι - για μένα πάντα - το πιο ιδιαίτερο festival...
περισσότερα

Τι είναι – επιτέλους – το Met Gala; | Το Timeline Και Τα Θέματα Του Σημαντικότερου Fashion Event

Τι είναι το Met Gala; Το Met Gala ή Met Ball (επίσημη ονομασία Costume Institute Gala) είναι μια ετήσια   υπερπολυτελής εκδήλωση  η οποία διεξάγεται προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Costume Institute του Metropolitan Museum of Art. Κάθε...
περισσότερα

Παλμύρα: Μια ξεχασμένη Μητρόπολη

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα ένιωσα: “μπερδεμένη στην τοποθεσία Αθήνα” . Τόσα έχουν γραφτεί σχετικά με τις Μητροπόλεις (ή πρωτεύουσες) της μόδας, ποιες ήταν, πότε ήταν, γιατί ήταν… Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες...
περισσότερα

Ποιος είπε ότι τα βιβλία είναι βαρετά; | Timecapsule

Ημέρα καραντίνας «ούτε-που-θυμάμαι», κατευθύνεσαι στην κουζίνα προς αναζήτηση καφέ με τα μάτια ακόμη μισόκλειστα. Μετά από τόσες μέρες καραντίνας όλα έχουν πάρει μια γεύση ρουτίνας, έχεις αποφασίσει ότι με τόσο καταιγισμό πληροφορίας, fake news, selfies και...
περισσότερα

Μόδα και Σεξουαλική Απελευθέρωση

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Πάντα ήταν εμφανής η σχέση της μόδας με τη σεξουαλικότητα, ίσως γιατί και οι δύο επηρεάζονται από...
περισσότερα

Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η Μαρία Λιόλιου μοιράζεται μαζί μας συναρπαστικές πτυχές της μόδας

Dress to Distress … ή αλλιώς μια μικρή εισαγωγή στον όρο Political Dressing.

Τα Παιδία Παίζει

Modern Art

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία