Εμείς, ο Κόσμος και η Waste Couture νοοτροπία – 9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το Ταμείο | TimeCapsule

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Μαρία Λιόλιου

Εμείς, ο Κόσμος και η… “Waste Couture” Νοοτροπία

9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το Ταμείο

 

Σιχαίνομαι τα άρθρα “How-to-…” γιατί δεν είμαι οπαδός οδηγών τύπου «πώς να φορέσεις», «10 τρόποι για να..» και πάει λέγοντας.  Κατ’ εμέ ευνουχίζουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την αυτό-έκφραση (ταπεινή γνώμη μιας fashion lover).

Δεδομένης όμως της πραγματικότητας και της αναγκαιότητας του θέματος σκέφτηκα “why not?”. Έπιασα λοιπόν laptop και ξεκίνησα την έρευνα. Χρειάστηκα: google scholar, εφημερίδες, περιοδικά, vlogs και μπόλικη ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. (Αυτό το τελευταίο το τονίζω και παρακάτω θα καταλάβεις γιατί).

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη λίστα:

1. “Με μέτρο τα παπούτσια σου Carrie μου!” 

Υπολογίζεται ο αριθμός των παπουτσιών που καταλήγει στα σκουπίδια ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια το χρόνο, κι ο αριθμός αυτός αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Καλή και η Carrie (Sarah Jessica Parker), οι διεθνείς κι εγχώριοι “influencers” και οι walk-in-closets (και πολύ δελεαστικό σαν εικόνα οφείλω να ομολογήσω) όμως δεν νομίζεις ότι τέτοια πρότυπα ανήκουν πια στο παρελθόν;  Μην ψαρώνεις! Μια σόλα παπουτσιού χρειάζεται 50-80 χρόνια μέχρι να διασπαστεί! Φρόντισε να τη λιώσεις εσύ πριν τη φορτώσεις στη φύση!

 

 
 
 
2. Trendy ή Time Capsule κομμάτι;

Που θα πει: είναι κομμάτι που σε (και θα σε) βολεύει, σου αρέσει και θα το φοράς παραπάνω από 30 φορές αυτή αλλά και την επόμενη σεζόν; (για τσέκαρε το #30wears hash tag).

 

3. Από τι υλικό και ποιός το έφτιαξε;

Μακριά από polyester! Ο βασιλιάς του online (και όχι μόνο) εμπορίου. Σήμερα τα online καταστήματα είναι αρκετά κερδοφόρα , ειδικά εκείνα των Insta “Influencers” με χιλιάδες ακόλουθους-εν δυνάμει πελάτες.  Μάλιστα πολλά από αυτά τα καταστήματα ή Insta Celebs/ Designers ίσως και να σου πλασάρουν μια eco-friendly εικόνα… κι εκεί είναι που πρέπει να το διπλοτσεκάρεις (βλέπε όρο GreenWashing). Πες «όχι ευχαριστώ» στον πολυεστέρα, ένα παράγωγο του πετρελαίου που αποτελεί το πιο φτηνό, ευτελές υλικό στο εμπόριο και το οποίο ακόμη κι όταν πλένεται μολύνει το περιβάλλον. Αξίζει να αναφέρω ότι στην California κατατέθηκε σχέδιο νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική προσθήκη ειδικής προειδοποιητικής ετικέτας πάνω σε είδη ρουχισμού που περιέχουν πολυεστέρα σε ποσοστό πάνω από 50%. 

Ε, ναι, πώς να το κάνουμε; Παίζει ρόλο και το ποιος το έφτιαξε. Γιατί αν αποκαλείσαι fashion «lover» πρέπει να ΑΓΑΠΑΣ τη μόδα. Να αγαπάς κι όσους δουλεύουν γι’ αυτή. Να τους προστατεύεις με τις επιλογές σου. Είναι πολύ βολικό να κάνουμε πως δεν βλέπουμε πως υπάρχουν sweat shops, καταπάτηση δικαιωμάτων, εκμετάλλευση ανθρώπων. Ειδικά όταν αυτή η πραγματικότητα δεν μας αγγίζει γιατί βρίσκεται και μακριαααά σε χώρες που δεν μας αφορούν ή δεν τις ξέρουμε καν. Ξεβολέψου! Διάβασε ετικέτες! Σκέψου! Επέλεξε!

 

4. Είναι καλής ποιότητας;

Που θα πει: τσεκάρω ραφές, υλικό, κατασκευή, ενώσεις… τα πάντα! Σιγουρεύομαι ότι δεν αγοράζω ευτελή υλικά που σήμερα είναι κι αύριο θα καταλήξουν ακόμη ένα fashion piece κάποιας χωματερής.

 

5. Πώς το φροντίζω;

 Αν αγαπάς τη μόδα ή/και το περιβάλλον οφείλεις να φροντίζεις τα ρούχα σου. Τα πλένεις στις σωστές θερμοκρασίες, σε ειδικές σακούλες πλυσίματος εκείνα που πρέπει, τα επιδιορθώνεις όταν χρειάζεται για να μπορέσεις αύριο, όταν πια δεν θα σου χρειάζονται, να τα χαρίσεις σε κάποιον που θα τα χρειάζεται κι όχι να μεγαλώσουν το footprint σκουπιδιών σου που υπάρχουν στη φύση.

 

6. Ποια είναι η επόμενη ζωή του;

«5 ευρώ! Σιγά! Θα το πάρω και αν χαλάσει το πετάω!»

 Σωστά;

κι έτσι συσσωρεύονται μυριάδες τα fashion pieces στις χωματερές και την επόμενη φορά που θα δεις μια φωτογραφία κλιματικής αλλαγής καλό θα ήταν να σκεφτείς αυτή σου τη φράση και πόσο βοήθησε ή όχι στη δημιουργία αν όχι της ίδιας αλλά μιας πιο κοντινής χωματερής.

Σκέφτομαι την επόμενη ζωή του ρούχου σημαίνει: τι θα απογίνει όταν εγώ πλέον θα το βαρεθώ/δεν θα μου κάνει/θα πάψω να το χρειάζομαι. Είναι βιοδιασπώμενο; Μπορεί να χαριστεί; Μπορεί να ανακυκλωθεί; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά;

 
7. Σκέψου την ποσότητα !

Πόσα παρόμοια κομμάτια έχεις; Πόσα απ’ αυτά φοράς και πόσα βρίσκονται στην ντουλάπα σου με τα καρτελάκια τους ακόμη περιμένοντας να τα φορέσεις κάααποια στιγμή; Αν είναι πάνω από 2 ίσως είναι τώρα η στιγμή να αρχίσεις να «ξεσκαρτάρεις» τη ντουλάπα και να δεις τι χρειάζεσαι πραγματικά και τι μπορεί να χρειαστεί κάποιος άλλος. Αγόραζε πάντα ρούχα που είσαι σίγουρος ότι θα φορέσεις.

 

8. Vintage and Proud!

Αγόρασε από Vintage μαγαζιά τα οποία – οκ θέλουν ψάξιμο – αλλά περιέχουν θησαυρούς και σε πολύ καλές τιμές.

Αντάλλαξε με φίλους σου ρούχα που για την ώρα (ή και για πάντα) θα ήθελες ν’ αποχωριστείς.

Ψάξε τη ντουλάπα της μαμάς/μπαμπά για παλαιότερα κομμάτια.

Η μόδα κάνει κύκλους! Εκμεταλλεύσου το!

 

9. Να είσαι συνειδητοποιημένος καταναλωτής (#MindfulConsumer)

Η κριτική σκέψη που λέγαμε πριν; Ε, εδώ σου χρειάζεται! Να αμφιβάλεις και να το ψάχνεις! Μη μένεις στην επιφάνεια και την εικόνα. Κάνε μια έρευνα στο αγαπημένο σου brand. Διάβαζε τα ταμπελάκια των ρούχων, και μην ψαρώνεις με insta culture και διασημότητες. Είναι αρκετοί οι οίκοι,  μεγάλες εταιρείες αλλά και οι startups που παράγουν φιλικά προς εσένα προϊόντα, σε προσιτές μάλιστα τιμές. Προτίμησέ τα (ξαναλέω: αφού τα τσεκάρεις πριν)!

 

Ο σύγχρονος καταναλωτής πρέπει να σκέφτεται, το οφείλει στον εαυτό του, στους γύρω του, στις επόμενες γενιές, στο περιβάλλον. Μάθε και αξιολόγησε ποια εταιρεία, ποιες πρακτικές, ποιά πραγματικότητα στηρίζεις με τα χρήματά σου.

 

 

Useful words, hashtags & links:

#SustainableLiving #30Wears #MindfulConsumer #EthicalFashion #WasteCouture  #GreenWashing

 

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/ehp.115-a449

https://en.wikipedia.org/wiki/Greenwashing

http://www.greenglasses.cz/6-ways-to-make-your-wardrobe-more-sustainable/

https://www.mrporter.com/en-dk/daily/how-to-build-a-sustainable-wardrobe-in-2019/4207

https://mygreencloset.com/sustainable-wardrobe-foundation/

https://mymodernmet.com/christophe-guinet-just-grow-it

https://naturesse-hellas.com/about/τί-σημαίνει-βιοδιασπώμενο/

https://plasticfree-world.com/reuse-resale-recycle-the-sustainable-trends-transforming-sport-and-fashion/

https://www.strtrade.com/news-publications-polyester-clothing-label-microfiber-California-022618.html

https://www.theguardian.com/fashion/2017/nov/07/step-into-something-eco-friendly-white-sneakers-that-dont-cost-the-earth

https://www.theguardian.com/fashion/2018/jun/24/ten-ways-to-make-fashion-greener

https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-apac/trends-and-insights/consumer-trends-shaping-future-today-mindful-impact/

https://www.planetaid.org/blog/the-apparel-industrys-environmental-impact-in-six-graphics

https://www.youtube.com/watch?v=HHw4HEzzsyc

δείτε επίσης

Μια έκθεση για τον Stanley Kubrick που (σε) ταξιδεύει.

Αν στα γούστα σας συνδυάζονται ένα πάθος...
διαβάστε περισσότερα

Athens Street Food Festival

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος της...
διαβάστε περισσότερα

Από την Εποχή της Μαγείας στην Εποχή της Επιστήμης: ανθρώπινος νους και κοσμολογία (μέρος α΄)

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

10 memorable χαρακτήρες comic με μάσκα

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα...
διαβάστε περισσότερα

Dream Big Too – Art Zone 42 | Exhibition Alert

Οι υποχρεώσεις και οι δουλείες μου με έσυραν στην ευρύτερη περιοχή του...
διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Έμφυλη Ισότητα: φαινόμενα οικουμενικά ή κατά τόπους ;

«κανένα παρελθόν δεν εγγράφεται επιτυχώς στη συλλογική μνήμη ενός λαού, αν είναι ανιστόρητος και κανένα μέλλον δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική αλλαγή, εάν οι πολίτες της δεν είναι επαρκώς ευαίσθητοι σε κοινωνικά ζητήματα»

διαβάστε περισσότερα

Νύχτα πολιτισμού στην Αθήνα “Age is just a number” 2019 | Τι θα δείτε και που.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Παλεύοντας με τον πόνο – Frida Kahlo

Η Φρίντα μπήκε στη ζωή μου όπως μπαίνει ένα τριαντάφυλλο στην ζωή ενός παιδιού....
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα στην στήλη Timecapsule

Burning Man: Ελευθερία & Αυτοέκφραση

Το Burning Man είναι - για μένα πάντα - το πιο ιδιαίτερο festival στον κόσμο. Ίσως όχι τόσο μουσικά, μιας και είναι αρκετά τα αξιόλογα μουσικά φεστιβάλ σήμερα, όσο από γενικότερης καλλιτεχνικής άποψης. Το Burning Man είναι - για μένα πάντα - το πιο ιδιαίτερο festival...
περισσότερα

Παλμύρα: Μια ξεχασμένη Μητρόπολη

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα ένιωσα: “μπερδεμένη στην τοποθεσία Αθήνα” . Τόσα έχουν γραφτεί σχετικά με τις Μητροπόλεις (ή πρωτεύουσες) της μόδας, ποιες ήταν, πότε ήταν, γιατί ήταν… Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες...
περισσότερα

Sarah Bernhnard: The first influencer

Αν όταν ακούς τη φράση Fashion Icon σου έρχονται στο μυαλό influencers και brand ambassadors συνέχισε να διαβάζεις…

περισσότερα

Εμείς, ο Κόσμος και η Waste Couture νοοτροπία – 9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το Ταμείο | TimeCapsule

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Εμείς, ο Κόσμος και η… “Waste Couture” Νοοτροπία9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το...
περισσότερα

Dress to Distress … ή αλλιώς μια μικρή εισαγωγή στον όρο Political Dressing.

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και κάπως έτσι στήνεται και διαμορφώνεται το εκάστοτε πολιτισμικό περιβάλλον. Περίοδος εκλογών. Κι αναρωτήθηκα πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε ο κόσμος πραγματικά παθιασμένος με την...
περισσότερα

Exhibition alert

Exhibition Alert! – Πικάσο και Αρχαιότητα

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης λαμβάνει χώρα η έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και...
περισσότερα

Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η Μαρία Λιόλιου μοιράζεται μαζί μας συναρπαστικές πτυχές της μόδας

Μόδα και Σεξουαλική Απελευθέρωση

Τα Παιδία Παίζει

Modern Art

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία