Εμείς, ο Κόσμος και η Waste Couture νοοτροπία – 9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το Ταμείο | TimeCapsule

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Μαρία Λιόλιου

Εμείς, ο Κόσμος και η… “Waste Couture” Νοοτροπία

9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το Ταμείο

 

Σιχαίνομαι τα άρθρα “How-to-…” γιατί δεν είμαι οπαδός οδηγών τύπου «πώς να φορέσεις», «10 τρόποι για να..» και πάει λέγοντας.  Κατ’ εμέ ευνουχίζουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την αυτό-έκφραση (ταπεινή γνώμη μιας fashion lover).

Δεδομένης όμως της πραγματικότητας και της αναγκαιότητας του θέματος σκέφτηκα “why not?”. Έπιασα λοιπόν laptop και ξεκίνησα την έρευνα. Χρειάστηκα: google scholar, εφημερίδες, περιοδικά, vlogs και μπόλικη ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. (Αυτό το τελευταίο το τονίζω και παρακάτω θα καταλάβεις γιατί).

 

Ας περάσουμε λοιπόν στη λίστα:

1. “Με μέτρο τα παπούτσια σου Carrie μου!” 

Υπολογίζεται ο αριθμός των παπουτσιών που καταλήγει στα σκουπίδια ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια το χρόνο, κι ο αριθμός αυτός αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Καλή και η Carrie (Sarah Jessica Parker), οι διεθνείς κι εγχώριοι “influencers” και οι walk-in-closets (και πολύ δελεαστικό σαν εικόνα οφείλω να ομολογήσω) όμως δεν νομίζεις ότι τέτοια πρότυπα ανήκουν πια στο παρελθόν;  Μην ψαρώνεις! Μια σόλα παπουτσιού χρειάζεται 50-80 χρόνια μέχρι να διασπαστεί! Φρόντισε να τη λιώσεις εσύ πριν τη φορτώσεις στη φύση!

 

 
 
 
2. Trendy ή Time Capsule κομμάτι;

Που θα πει: είναι κομμάτι που σε (και θα σε) βολεύει, σου αρέσει και θα το φοράς παραπάνω από 30 φορές αυτή αλλά και την επόμενη σεζόν; (για τσέκαρε το #30wears hash tag).

 

3. Από τι υλικό και ποιός το έφτιαξε;

Μακριά από polyester! Ο βασιλιάς του online (και όχι μόνο) εμπορίου. Σήμερα τα online καταστήματα είναι αρκετά κερδοφόρα , ειδικά εκείνα των Insta “Influencers” με χιλιάδες ακόλουθους-εν δυνάμει πελάτες.  Μάλιστα πολλά από αυτά τα καταστήματα ή Insta Celebs/ Designers ίσως και να σου πλασάρουν μια eco-friendly εικόνα… κι εκεί είναι που πρέπει να το διπλοτσεκάρεις (βλέπε όρο GreenWashing). Πες «όχι ευχαριστώ» στον πολυεστέρα, ένα παράγωγο του πετρελαίου που αποτελεί το πιο φτηνό, ευτελές υλικό στο εμπόριο και το οποίο ακόμη κι όταν πλένεται μολύνει το περιβάλλον. Αξίζει να αναφέρω ότι στην California κατατέθηκε σχέδιο νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική προσθήκη ειδικής προειδοποιητικής ετικέτας πάνω σε είδη ρουχισμού που περιέχουν πολυεστέρα σε ποσοστό πάνω από 50%. 

Ε, ναι, πώς να το κάνουμε; Παίζει ρόλο και το ποιος το έφτιαξε. Γιατί αν αποκαλείσαι fashion «lover» πρέπει να ΑΓΑΠΑΣ τη μόδα. Να αγαπάς κι όσους δουλεύουν γι’ αυτή. Να τους προστατεύεις με τις επιλογές σου. Είναι πολύ βολικό να κάνουμε πως δεν βλέπουμε πως υπάρχουν sweat shops, καταπάτηση δικαιωμάτων, εκμετάλλευση ανθρώπων. Ειδικά όταν αυτή η πραγματικότητα δεν μας αγγίζει γιατί βρίσκεται και μακριαααά σε χώρες που δεν μας αφορούν ή δεν τις ξέρουμε καν. Ξεβολέψου! Διάβασε ετικέτες! Σκέψου! Επέλεξε!

 

4. Είναι καλής ποιότητας;

Που θα πει: τσεκάρω ραφές, υλικό, κατασκευή, ενώσεις… τα πάντα! Σιγουρεύομαι ότι δεν αγοράζω ευτελή υλικά που σήμερα είναι κι αύριο θα καταλήξουν ακόμη ένα fashion piece κάποιας χωματερής.

 

5. Πώς το φροντίζω;

 Αν αγαπάς τη μόδα ή/και το περιβάλλον οφείλεις να φροντίζεις τα ρούχα σου. Τα πλένεις στις σωστές θερμοκρασίες, σε ειδικές σακούλες πλυσίματος εκείνα που πρέπει, τα επιδιορθώνεις όταν χρειάζεται για να μπορέσεις αύριο, όταν πια δεν θα σου χρειάζονται, να τα χαρίσεις σε κάποιον που θα τα χρειάζεται κι όχι να μεγαλώσουν το footprint σκουπιδιών σου που υπάρχουν στη φύση.

 

6. Ποια είναι η επόμενη ζωή του;

«5 ευρώ! Σιγά! Θα το πάρω και αν χαλάσει το πετάω!»

 Σωστά;

κι έτσι συσσωρεύονται μυριάδες τα fashion pieces στις χωματερές και την επόμενη φορά που θα δεις μια φωτογραφία κλιματικής αλλαγής καλό θα ήταν να σκεφτείς αυτή σου τη φράση και πόσο βοήθησε ή όχι στη δημιουργία αν όχι της ίδιας αλλά μιας πιο κοντινής χωματερής.

Σκέφτομαι την επόμενη ζωή του ρούχου σημαίνει: τι θα απογίνει όταν εγώ πλέον θα το βαρεθώ/δεν θα μου κάνει/θα πάψω να το χρειάζομαι. Είναι βιοδιασπώμενο; Μπορεί να χαριστεί; Μπορεί να ανακυκλωθεί; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά;

 
7. Σκέψου την ποσότητα !

Πόσα παρόμοια κομμάτια έχεις; Πόσα απ’ αυτά φοράς και πόσα βρίσκονται στην ντουλάπα σου με τα καρτελάκια τους ακόμη περιμένοντας να τα φορέσεις κάααποια στιγμή; Αν είναι πάνω από 2 ίσως είναι τώρα η στιγμή να αρχίσεις να «ξεσκαρτάρεις» τη ντουλάπα και να δεις τι χρειάζεσαι πραγματικά και τι μπορεί να χρειαστεί κάποιος άλλος. Αγόραζε πάντα ρούχα που είσαι σίγουρος ότι θα φορέσεις.

 

8. Vintage and Proud!

Αγόρασε από Vintage μαγαζιά τα οποία – οκ θέλουν ψάξιμο – αλλά περιέχουν θησαυρούς και σε πολύ καλές τιμές.

Αντάλλαξε με φίλους σου ρούχα που για την ώρα (ή και για πάντα) θα ήθελες ν’ αποχωριστείς.

Ψάξε τη ντουλάπα της μαμάς/μπαμπά για παλαιότερα κομμάτια.

Η μόδα κάνει κύκλους! Εκμεταλλεύσου το!

 

9. Να είσαι συνειδητοποιημένος καταναλωτής (#MindfulConsumer)

Η κριτική σκέψη που λέγαμε πριν; Ε, εδώ σου χρειάζεται! Να αμφιβάλεις και να το ψάχνεις! Μη μένεις στην επιφάνεια και την εικόνα. Κάνε μια έρευνα στο αγαπημένο σου brand. Διάβαζε τα ταμπελάκια των ρούχων, και μην ψαρώνεις με insta culture και διασημότητες. Είναι αρκετοί οι οίκοι,  μεγάλες εταιρείες αλλά και οι startups που παράγουν φιλικά προς εσένα προϊόντα, σε προσιτές μάλιστα τιμές. Προτίμησέ τα (ξαναλέω: αφού τα τσεκάρεις πριν)!

 

Ο σύγχρονος καταναλωτής πρέπει να σκέφτεται, το οφείλει στον εαυτό του, στους γύρω του, στις επόμενες γενιές, στο περιβάλλον. Μάθε και αξιολόγησε ποια εταιρεία, ποιες πρακτικές, ποιά πραγματικότητα στηρίζεις με τα χρήματά σου.

 

 

Useful words, hashtags & links:

#SustainableLiving #30Wears #MindfulConsumer #EthicalFashion #WasteCouture  #GreenWashing

 

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/ehp.115-a449

https://en.wikipedia.org/wiki/Greenwashing

http://www.greenglasses.cz/6-ways-to-make-your-wardrobe-more-sustainable/

https://www.mrporter.com/en-dk/daily/how-to-build-a-sustainable-wardrobe-in-2019/4207

https://mygreencloset.com/sustainable-wardrobe-foundation/

https://mymodernmet.com/christophe-guinet-just-grow-it

https://naturesse-hellas.com/about/τί-σημαίνει-βιοδιασπώμενο/

https://plasticfree-world.com/reuse-resale-recycle-the-sustainable-trends-transforming-sport-and-fashion/

https://www.strtrade.com/news-publications-polyester-clothing-label-microfiber-California-022618.html

https://www.theguardian.com/fashion/2017/nov/07/step-into-something-eco-friendly-white-sneakers-that-dont-cost-the-earth

https://www.theguardian.com/fashion/2018/jun/24/ten-ways-to-make-fashion-greener

https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-apac/trends-and-insights/consumer-trends-shaping-future-today-mindful-impact/

https://www.planetaid.org/blog/the-apparel-industrys-environmental-impact-in-six-graphics

https://www.youtube.com/watch?v=HHw4HEzzsyc

δείτε επίσης

Πρόγευμα στη χλόη – Μανέ | Η ανάλυση

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων...
διαβάστε περισσότερα

Μένουμε… ταπί – στην αυλή του “Από Κοινού” θεάτρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων...
διαβάστε περισσότερα

“Τα λεφτά μου όλα δίνω για ένα λυγμό”

Καρδούλες μου αγαπημένες καλό καλοκαιράκι μπήκε και σας εύχομαι! Σε απευθείας...
διαβάστε περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι, τα εξερευνητικά ταξίδια και οι ιθαγενείς: Mια σύντομη ιστορία

    Σύμφωνα με την ιστορικό και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού και...
διαβάστε περισσότερα

Παγκαλλιτεχνική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο κέντρο...
διαβάστε περισσότερα

Αντί Εξόδου: Google Arts & Culture Rijksmuseum

Το Μουσείο Rijks του Άμστερνταμ ενώνει τις δυνάμεις του με την Google για την...
διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θέατρο: Τρεις διαφορετικές παραστάσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου...
διαβάστε περισσότερα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα στην στήλη Timecapsule

Μόδα και Σεξουαλική Απελευθέρωση

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Πάντα ήταν εμφανής η σχέση της μόδας με τη σεξουαλικότητα, ίσως γιατί και οι δύο επηρεάζονται από...
περισσότερα

“Ένα φόρεμα είναι ένα φόρεμα, είναι ένα φόρεμα, είναι ένα φόρεμα”

Ready-Made τέχνη. Ένα είδος που ξεπήδησε στο Παρίσι το 1913 από τον Duchamp, κεντρικό καλλιτέχνη του κινήματος Dada στην Νέα Υόρκη, αλλά και κεντρικό καλλιτέχνη του μήνα που διανύουμε για την Arthub. Γνωρίστε την Αρθρογράφο Ready-Made τέχνη. Ένα είδος που ξεπήδησε στο...
περισσότερα

Dress to Distress … ή αλλιώς μια μικρή εισαγωγή στον όρο Political Dressing.

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και κάπως έτσι στήνεται και διαμορφώνεται το εκάστοτε πολιτισμικό περιβάλλον. Περίοδος εκλογών. Κι αναρωτήθηκα πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε ο κόσμος πραγματικά παθιασμένος με την...
περισσότερα

Εμείς, ο Κόσμος και η Waste Couture νοοτροπία – 9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το Ταμείο | TimeCapsule

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Εμείς, ο Κόσμος και η… “Waste Couture” Νοοτροπία9 Πράγματα Που Πρέπει να Σκεφτείς Πριν το...
περισσότερα

Παλμύρα: Μια ξεχασμένη Μητρόπολη

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα ένιωσα: “μπερδεμένη στην τοποθεσία Αθήνα” . Τόσα έχουν γραφτεί σχετικά με τις Μητροπόλεις (ή πρωτεύουσες) της μόδας, ποιες ήταν, πότε ήταν, γιατί ήταν… Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες...
περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση των πτυχιακών θέσεων των τελειόφοιτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Από Σήμερα 17 Ιουνίου παρουσιάζεται έκθεση από τους τελειόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για την παρουσίαση των πτυχιακών τους. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, στην οδό Πειραιώς...
περισσότερα

Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η Μαρία Λιόλιου μοιράζεται μαζί μας συναρπαστικές πτυχές της μόδας

Μόδα και Σεξουαλική Απελευθέρωση

Τα Παιδία Παίζει

Modern Art

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία