Ταξιδιάρα ψυχή, με όλα τα μέσα

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Νικολέτα Ντρέκου

Δύο μήνες εγκλεισμού. Ακύρωση πλάνων παρά την σταδιακή επανένταξη στη ζωή όπως την ξέραμε. Δυο παράγοντες που καθιστούν την ιδανική αφορμή να πάρεις λιγάκι χρόνο, να ανακαλέσεις τα ως τώρα ταξίδια σου για να οργανώσεις καλύτερα όσα έρθουν, αργά ή γρήγορα.

  «H UNESCO είναι διεθνής οργανισμός που ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Έχει την έδρα της στο Παρίσι και αντικείμενό της είναι η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός  οι  Επιστήμες και η Επικοινωνία και Πληροφόρηση. Το ακρωνύμιό της άλλωστε είναι επεξηγηματικό: United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. Έμβλημά της είναι η πρόσοψη ενός αρχαίου ελληνικού ναού (του Παρθενώνα) όπου τη θέση των δωρικών κιόνων έχουν πάρει τα αρχικά του ονόματός της. Η UNESCO ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945 με κύριο στόχο την παγίωση της ειρήνης μέσω πολιτιστικών δράσεων και εκφράσεων. Είναι κέντρο επικοινωνίας και συνάντησης λαών και πολιτισμών, αλλά είναι επίσης και κέντρο στο οποίο συνομολογούνται ή και τίθενται σε εφαρμογή διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, την περιφρούρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, την ενίσχυση και διάδοση της εκπαίδευσης, ιδίως σε λιγότερο ευνοημένες ζώνες του πλανήτη, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των πολιτιστικών αγαθών κτλ.».

  Η UNESCO έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή, η οποία παρέχει έναν ατέλειωτο κατάλογο με τα μνημεία που έχει υπό την προστασία της ανά τον κόσμο (είχαν καταμετρηθεί 1121 ως το 2019), μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με όσα μνημεία έχεις επισκεφτεί, με όσα θέλεις να γνωρίσεις, με εκτενείς πληροφορίες για το καθένα απ’ αυτά και φωτογραφίες. Είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και τα γαλλικά, μπορεί να εγκατασταθεί σε Iphone, Ipad, Android κινητά και tablet, δωρεάν.

 

Ακολουθεί παράδειγμα χρήσης:
  Αριστερά είναι η αρχική σελίδα της εφαρμογής και δίνονται οι δυνατότητες περιήγησης στον παγκόσμιο χάρτη, τριγύρω από την περιοχή του χρήστη (αφού πρώτα ενεργοποιήσει την τοποθεσία του στη συσκευή του), λίστα ανά πολιτεία, λίστα με τα μέρη που έχει μαρκάρει ο χρήστης ότι έχει επισκεφτεί, λίστα ανά τον χρόνο, λίστα με όσα θα ήθελε να επισκεφτεί.
  Δεξιά είναι ένα παράδειγμα με τα μνημεία που είναι αναγνωρισμένα ως παγκόσμια κληρονομιά, στην Αθήνα, κάνοντας την επιλογή να δει ο χρήστης τα μνημεία που υπάρχουν τριγύρω του. Πατώντας την καρδιά μπαίνει στη λίστα με όσα ο χρήστης θέλει να επισκεφτεί, ενώ το τικ δηλώνει ότι ο χρήστης έχει επιλέξει στην εφαρμογή ως σημείο που έχει ήδη επισκεφτεί. Στο κάτω μέρος τα χιλιόμετρα δηλώνουν την απόσταση από το μέρος που βρίσκεται ως το μέρος που είναι το μνημείο. Πατώντας επάνω στη φωτογραφία αναπτύσσονται οι πληροφορίες που δίνει η εφαρμογή.

       

Αριστερά, επιλέγοντας ο χρήστης να περιηγηθεί στον παγκόσμιο χάρτη, ανοίγει ένας χάρτης του google maps, ο οποίος γεμίζει με αριθμούς και πηγαίνοντας στην χώρα επιθυμίας, εντοπίζονται τα αντίστοιχα μνημεία.
  Δεξιά είναι μια εστίαση απ’ τον παγκόσμιο χάρτη, στην Ελλάδα και κάποιων τριγύρω χωρών, παρατηρώντας, παράλληλα, ότι εμφανίζεται ένα τικ στο νησί της Σάμου, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρήστης έχει επιλέξει ότι έχει επισκεφτεί ένα από τα μνημεία του νησιού και των πόλεων.


       

   
  Παραπάνω βλέπουμε ένα παράδειγμα, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο της Σάμου, το οποίο εγγράφηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1992, δίνεται η δυνατότητα κράτησης δωματίου σε ξενοδοχείο και συνεχίζοντας στο υπόλοιπο μέρος της οθόνης, δίνονται πληροφορίες για το νησί και τους αρχαιολογικούς χώρους, στα αγγλικά.

  Είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα πολιτισμικών φορέων που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει ως εργαλείο. Τα τελευταία χρόνια, με τον αυξανόμενο με γεωμετρική πρόοδο αριθμό χρηστών, όλοι οι κλάδοι στρέφονται στην εδραίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών τους στο διαδικτυακό χώρο. Μουσεία και ιδρύματα συνεργάζονται με εταιρείες τεχνολογίας και διαδικτυακού λογισμικού, όπως η Google για τη δημιουργία εφαρμογών, τρισδιάστατων απεικονίσεων, περιοδικών εκθέσεων κα. Στην Ελλάδα η εταιρεία Digital Minds που βοηθά την ανάπτυξη και εξέλιξη δημιουργών περιεχομένου στην πλατφόρμα του Youtube, μιας κοινότητας με πολλούς θεατές όλων σχεδόν των ηλικιών και συνεχόμενα τροφοδοτούμενα βίντεο, διοργάνωσε μια σειρά σεμιναρίων με θέμα τον πολιτισμό, την διαχείριση του και την άμεση εμπλοκή του με την καθόλα ζωής όλων μας.
  Αξίζει να περιηγηθείς σε τέτοιες εφαρμογές, είναι πάντοτε μια καλή αφορμή και αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, διεύρυνσης των οριζόντων, ακόμα κι αν δεν επισκεφτείς αυτά τα μέρη σύντομα ή και ποτέ. Ας μην ξεχνάμε το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα για διάφορους λόγους να γυρίσουν τον κόσμο και κάθε προσλαμβάνουσα, μετράει για εκείνους (για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις πηγές του ίσως μιλήσω με άλλη αφορμή). Καλή περιήγηση και μην ξεχνάς, με τα όνειρα, περνάει ομορφότερα η ζωή, ξεκίνα!

 

Νικολέτα Ντρέκου

 

Βιβλιογραφία: 

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ALFRED HITCHCOCK – Part 1

Ο Alfred Joseph Hitchcock γεννήθηκε στο...
διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στον Θ. Μικρούτσικο στο Ηρώδειο – Το φεστιβάλ ξεκινά με μια βραδιά που υπόσχεται πολλά.

Το φετινό φεστιβάλ του Ηρώδειου ξεκινά στις...
διαβάστε περισσότερα

Πρόγευμα στη χλόη – Μανέ | Η ανάλυση

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Μένουμε… ταπί – στην αυλή του “Από Κοινού” θεάτρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Παγκαλλιτεχνική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο κέντρο...
διαβάστε περισσότερα

Αντί Εξόδου: Google Arts & Culture Rijksmuseum

Το Μουσείο Rijks του Άμστερνταμ ενώνει τις δυνάμεις του με την Google για την...
διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θέατρο: Τρεις διαφορετικές παραστάσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου...
διαβάστε περισσότερα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση των πτυχιακών θέσεων των τελειόφοιτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Από Σήμερα 17 Ιουνίου παρουσιάζεται έκθεση από τους τελειόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για την παρουσίαση των πτυχιακών τους. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, στην οδό Πειραιώς...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες