“Τα λεφτά μου όλα δίνω για ένα λυγμό”

Καρδούλες μου αγαπημένες καλό καλοκαιράκι μπήκε και σας εύχομαι! Σε απευθείας μετάδοση από τα ιαματικά της Αιδηψού, όπου κι ιδιωτεύω τελευταία λόγω κορώνας, μην μας βρει κάνα κακό και τρέχουμε… Μετά το πρωινό μπάνιο καθημερινά και ανελλιπώς, συντονίζομαι με τον κόσμο  διαδικτυακώς απολαμβάνοντας το ηλιόλουστο μπαλκονάκι παρέα με ένα φρέντο καπουτσινάκι, με δυο κόκκους εσπρέσο απά, έτσι για να τους βλέπω.

Κι ενώ κλείνει η σεζόν σιγά σιγά, μια σεζόν που οριακά άνοιξε φέτος, τρώμε την πρώτη μεγάλη ήττα με την αποχώρηση της Ελένης μας από τα εγκόσμια… ίσως η μεγαλύτερη «απώλεια» μετά την αποχώρηση της Αλέκας από την ηγεσία του ΚΚΕ.

Αχ Αλέκα… ααχ Ελένη…. Κι εσύ Ελένη και η κάθε Ελένη…. Και βγαίνοντας από την γνωστή μεταμεσονύχτια ζώνη, που έλεγε και η αείμνηστη Αρλέτα, έρχομαι στην ουσιαστικότερη «απώλεια». Ευτυχώς όχι οριστική, αλλά ορόσημο για την ελληνική μουσική σκηνή. Η μοναδική Χάρις Αλεξίου ανακοίνωσε την παύση της από το τραγούδι. Σοκ. Μέρες πριν το μαντάτο, λες και το ένιωθα,  άκουγα στην επανάληψη το «Φεύγω και μην με περιμένεις», από την τελευταία μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου. Πέντε λεπτά, μια ιστορία, με δάκρυ και χαμόγελο και μνήμες… Προσωπικές τους και προσωπικές μας, πορεία τους και πορεία μας.

Κι όρμησαν τα γυπάρια, δημοσιγραφίσκοι και λοιπά, και άλλοι από αυτούς που τα ξέρουν όλα, να πούνε για την φωνή της. Ότι τάχα την είχε χάσει την φωνή της, το εύρος της. Μην υπολογίζοντας ψυχές και σώματα. Μην υπολογίζοντας τα παπαράκια, μετά συγχωρήσεως, που χρειάζεται ένας άνθρωπος να αποδεχθεί  μια κατάσταση και να αποσχιστεί από την δουλειά και το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Αλλά εγώ θα πω άλλα. Όχι τα γνωστά. Περπάτησα αιώνες σε αυτή την γη και ορκίζομαι στα χρόνια μου πως δεν έχω βρει άλλον καλλιτέχνη σαν την Χαρούλα. Η Χαρούλα μας. Η μοναδική λαϊκή. Η φωνή της ακούστηκε στο Ηρώδειο, στο Παλλάς, στο Καλλιμάρμαρο. Ακούστηκε σε στάδια, Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική. Ακούστηκε όμως και στον δρόμο. Σε πορείες, διαδηλώσεις, με γάντια και χωρίς. Πάντα δίπλα στον λαό της. Όπως εκείνος ήταν πάντα δίπλα της. Αναβίωσε το ρεμπέτικο. Η Εσκενάζυ βγήκε στο γυαλί για πάρτη της. Η πριγκίπισσα του Μικρούτσικου. Η μούσα του Λοΐζου και του Παπαδόπουλου. Η φιλενάδα της Νικολακοπούλου. Το χειροκρότημα για την Χαρούλα δεν το έχει ζήσει άλλος.

Και λένε πως έχασε την φωνή της. Μπούρδες. Αλλά και πάλι. Ποιος την άκουγε για την φωνή; Ποιος μέτραγε τις οκτάβες μπροστά της; Την Χαρούλα την ακούς για τον λυγμό της. Γιατί το βάθος της, ανέκαθεν πήγαζε από την ψυχή της και όχι από το διάφραγμα. Κι αυτό είναι το βάθος του καλλιτέχνη. Η ερμηνεία της κάθε λέξης. Η ταπεινότητα. Η ευγένεια. Το χιούμορ. Η γνώση. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι ότι Χαρούλα μας είναι ακόμη εδώ. Και θα είναι πάντα εδώ. Και είναι σίγουρο και άκου την Γριά που ξέρει. Θα την δούμε πολλές φορές σε τιμητικές εμφανίσεις, για πολλά χρόνια ακόμη.

Και ναι, τα λεφτά μου όλα δίνω για ένα λυγμό της.

 

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Ito Junji: Ο mangaka του Τρόμου

 Κουράστηκες από τις σπλατεριές; Βαρέθηκες...
διαβάστε περισσότερα

Οι έννοιες την εποχή της παγκοσμιοποίησης: μερικές σκέψεις

Ο κόσμος αναδημιουργείται, Η μαζική...
διαβάστε περισσότερα

Συναυλία στη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

«Σα να έζησε τη ζωή του με μια ανάσα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κι όταν ήρθε η ώρα...
διαβάστε περισσότερα

Πρόγευμα στη χλόη – Μανέ | Η ανάλυση

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Μήδεια του “Μποστ” – Μια σατιρική κωμωδία σε περιοδεία

Η σατιρική κωμωδία του Μποστ ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορα μέρη της χώρας...
διαβάστε περισσότερα

Ito Junji: Ο mangaka του Τρόμου

 Κουράστηκες από τις σπλατεριές; Βαρέθηκες τα horror movies που αναπαράγουν τα ίδια...
διαβάστε περισσότερα

Οι έννοιες την εποχή της παγκοσμιοποίησης: μερικές σκέψεις

Ο κόσμος αναδημιουργείται, Η μαζική παραγωγή, ο μαζικός καταναλωτής, η μεγάλη πόλη,...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση ψηφιδωτού “Ακούω την Σιωπή” της Αγλαΐας Πειθή στην ART ZONE 42

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, εγκαινιάζεται από τις 17.00 έως και τις 22.00 η ατομική έκθεση ψηφιδωτού της Αγλαΐας Πειθή με τίτλο ''Ακούω τη σιωπή''. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 14 . Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, εγκαινιάζεται από τις 17.00 έως και τις 22.00 η...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες