ΣΥΜΒΟΛΑστην τέχνη

 

Σύμβολο είναι κάθε τι που περικλείει νοήματα σε μια φαινομενικά απλουστευμένη μορφή που επιφέρει την αναγνώριση διαφόρων εννοιών.
Τα σύμβολα υπάρχουν παντού γύρω μας. Μέσα στις τέχνες οι συμβολισμοί χρησιμοποιούνται με αμέτρητους δημιουργικούς τρόπους, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε κρυμμένα ή κεκαλυμμένα στο έργο τέχνης αναμένοντας τον ερμηνευτή, να τα αναζητήσει και ίσως να αναζητήσει στα σύμβολα τις προθέσεις του καλλιτέχνη.
Πέρα από την ύπαρξη ενός ολόκληρου κινήματος τέχνης (Συμβολισμού) , το θέμα μας σκοπεύει να αναζητήσει ενδιαφέρουσες πτυχές για το πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολισμοί σε όλες τις μορφές τέχνης. Από τους πίνακες του Ντα βίντσι, τα τατουάζ της Γιακούζα, μέχρι την χρήση του Φεγγαριού στην ποίηση του Σολωμού, η αναζήτηση των συμβολισμών μπορεί να ανοίξει ένα ολοκαίνουργιο σύμπαν πίσω από τα έργα και την τέχνη.

Just Shoot it

Κοίταξε γύρω σου , παντού υπάρχουν σύμβολα!

Από την καθημερινότητα μας έως τις πιο βαθιές έννοιες του συμβολισμού στην τέχνη!

Στείλε μας την δική σου φωτογραφία έως τις 26/2 εμπνευσμένη από τον συμβολισμό και τα δικά σου βιώματα.

Περισσότερα

Άρθρα:

Της Γριάς τα Σύμβολα

Σύμβολο…

Ως «Σύμβολο» αναφέρουμε οποιοδήποτε αντικείμενο, παράσταση, έμψυχο ον, ήχο ή άλλο, που συνδέεται κατά αναλογία, λόγω μορφής ή φύσης, με μια αφηρημένη έννοια.

 

 

της Γριάς

διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν του κύριου Jodorowsky

Αν ο Συμβολισμός είναι αυτούσια η χρήση συμβόλων, τότε ο σουρεαλισμός είναι η δημιουργία νέων συμβόλων μέσα από την συνειρμική διαδικασία.

 

 

τoυ Nίκου Λαμπαντεζ

διαβάστε περισσότερα

Ο Συμβολισμός ως ρεύμα και ως συνθήκη της ανθρώπινης εμπειρίας

 

Θα ήταν δόκιμο ίσως να πούμε πως δεν νοείται τέχνη χωρίς συμβολισμό. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να υπάρξει ορισμός …

τoυ Nίκου Λαμπαντεζ

 

διαβάστε περισσότερα

Η Γιαγιά και η Αλεπού

 

Πήγα σαν παιδί και εγώ στην κατασκήνωση. Καλοκαίρι,να σκάει ο τζίτζικας και τα παιδάκια να τρέχουν δαιμονισμένα δεξιά και αριστερά. Δεν θυμάμαι και πολλά από τις πρώτες μου διακοπές μακριά από τους γονείς μου,

 

της Blou

διαβάστε περισσότερα

Το Iερό Bουνό

Δεν γνωρίζω άλλη ταινία που να εμπεριέχει την πληθώρα συμβολισμών που βλέπουμε στο Ιερό βουνό του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι.

 

του Dimitri Rab

διαβάστε περισσότερα

Ξυπνώντας την φαντασία

 

Από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που ξανακοιμόμαστε η ζωή μας κατακλύζεται από εικόνες, που μέσα τους υπάρχουν σύμβολα.

 

της Ελισσούς Θεοχάρη

διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Γύζης: ο πρωτοπόρος του Συμβολισμού στην ελληνική ζωγραφική

Ο συμβολισμός, ως επίσημος όρος, εμφανίστηκε αρχικά στη λογοτεχνία, με το μανιφέστο που διατύπωσε ο ελληνικής καταγωγής…

 

της της Σοφίας Αθανασσοπούλου

διαβάστε περισσότερα

Ο Χάρι Πότερ και ο Κήπος με τα Φίδια

 

Μετά τις τοιχογραφίες, μάλλον η αρχαιότερη τέχνη θα πρέπει να είναι το χτίσιμο του μύθου, η λαϊκή αφήγηση. Από τον καιρό που άνθρωπος έκατσε γύρω από την φωτιά κι άρχισε να επινοεί ιστορίες…

 

τoυ Nίκου Λαμπαντεζ

διαβάστε περισσότερα

Συμβολισμοι σε Ταινίες

Οι συμβολισμοί είναι μια μορφή έκφρασης κατά την οποία δείχνεις κάτι και εννοείς κάτι άλλο (σαν τις γυναίκες που είναι τσαντισμένες μαζί σου αλλά όταν τις ρωτήσεις θα σου πουν πως δεν έχουν τίποτα-ναι, το κάνω κι εγώ).

 

της Γεωργίας Λάφη

διαβάστε περισσότερα

Τα Παιδία Παίζει - Δημιούργησε τους δικούς σου συμβολισμούςστις φυλακές

 

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Το παιχνίδι είναι τέχνη. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η αισθητική του είναι τέχνη.

τoυ Nίκου Λαμπαντέζ

διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα στα τατουάζ part 1: Σύμβολα στις φυλακές

 

H χρήση των συμβόλων στην τέχνη της δερματοστιξίας είναι σαφέστατα ευρέως διαδεδομένη, είναι τέτοια η μόνιμη φύση των σχεδίων αυτών που οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν το τατουάζ τους να συμβολίζει κάτι…

τoυ Κωνσταντίνου Μωραϊτη

διαβάστε περισσότερα