Patricia Highsmith – Η μεγάλη κυρία των ψυχολογικών Θρίλερ

Η Πατρίσια Χάισμιθ, Αμερικανίδα συγγραφέας, γεννήθηκε το 1921 στο Fort Worth του Τέξας και αποτέλεσε μεγάλη φιγούρα στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ.

Πολλοί μπορεί να την γνωρίζετε από την σειρά βιβλίων της με πρωταγωνιστή τον “Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ” και άλλοι, οι λάτρεις του σασπένς, από τον Alfred Hitchcock και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της “Stranger’s on a train”. Παρόλα αυτά το συγγραφικό της ταλέντο ξεδιπλώνεται σε πάνω από 20 βιβλία και short stories.

Το παρόν άρθρο αφορά στο βιβλίο της, “The price of salt” ή αλλιώς “Carol”. Το βιβλίο της ακολουθεί την ζωή της Τερέζα, εργαζόμενη σε πολυκατάστημα που, με αφορμή μια αγορά, γνωρίζει την Carol, μια ευκατάστατη και παντρεμένη στα χωρίσματα γυναίκα με ένα παιδί. Η φιλία του σταδιακά εξελίσσεται σε μια πολύ έντονη ερωτική αγάπη που τις κυριεύει και που παλεύουν να την ζήσουν στο μπόι των επιθυμιών τους. Πολλά είναι τα εμπόδια στη διαδρομή τους, όπως για παράδειγμα ο σύζυγος της Carol που αξιοποιεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό της για να κερδίσει την κηδεμονία του παιδικού τους.

Αθεράπευτα απαισιόδοξη, η Πατρίσια Χάισμιθ δείχνει παραδόξως μια πολύ έντονα αισιόδοξη πλευρά της (αφορμώμενη ίσως από τον δικό της σεξουαλικό προσανατολισμό) καθώς το βιβλίο της είναι το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστές ομοφυλόφιλο ζευγάρι που έχει αίσιο τέλος, γεγονός πρωτόγνωρο για την εποχή που γράφτηκε (1952). Τερέζα και Carol, κόντρα στους ανάλογους ήρωες της εποχής τους, αντί να κόψουν τις φλέβες τους, να “θεραπευτούν” ή να πνιγούν, ρισκάροντας και χάνοντας τα πάντα καταλήγουν εν τέλει μαζί καθώς πλήρωσαν την τιμή του αλατιού, της γεύσης δηλαδή που απεγνωσμένα θέλουν να δώσουν στη ζωή τους.

Το εν λόγω βιβλίο έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη το 2015 με πρωταγωνίστρια την Cate Blanchett στον ρόλο της Carol.

Ίσως το “Price of salt” δεν έρχεται να τιμήσει την Πατρίσια Χάισμιθ ως την συγγραφέα σασπένς που είναι, αλλά παρόλα αυτά η καθηλωτική πένα της μπορεί και ξετυλίγεται και σε αυτό το είδος, το είδος της ρομαντικής λογοτεχνίας και έτσι, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους που δεν χωράνε σε ένα σύντομο άρθρο, είναι ένα βιβλίο που ξεκάθαρα κανείς πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Η8

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θέατρο: Τρεις διαφορετικές παραστάσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Όλη η Ελλάδα...
διαβάστε περισσότερα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων...
διαβάστε περισσότερα

Πρόγευμα στη χλόη – Μανέ | Η ανάλυση

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Μένουμε… ταπί – στην αυλή του “Από Κοινού” θεάτρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Παγκαλλιτεχνική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο κέντρο...
διαβάστε περισσότερα

Αντί Εξόδου: Google Arts & Culture Rijksmuseum

Το Μουσείο Rijks του Άμστερνταμ ενώνει τις δυνάμεις του με την Google για την...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση των πτυχιακών θέσεων των τελειόφοιτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Από Σήμερα 17 Ιουνίου παρουσιάζεται έκθεση από τους τελειόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για την παρουσίαση των πτυχιακών τους. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, στην οδό Πειραιώς...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες