Οι απειλές Trump για καταστροφή μνημείων του Ιράν, ένα έγκλημα πολέμου στα σκαριά.

Γνωρίστε τoν αρθρογράφο

Κωνσταντίνο Μωραϊτη

Οι απειλές Trump για καταστροφή μνημείων του Ιράν, παράμετροι και αντιδράσεις.

Ο Trump απειλεί να καταστρέψει μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και διευθυντές μουσείων, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μας προτρέπουν όλους να αντισταθούμε σε αυτό το επαπειλούμενο έγκλημα πολέμου.

Στο πλαίσιο της ρητορικής πολεμικής προετοιμασίας, που εντάθηκε με την δολοφονία Ιρανου στρατηγού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε ανοιχτά το Σάββατο ότι σε περίπτωση που το Ιράν απάντησει στην αμερικανική επίθεση, οι ΗΠΑ θα επιτεθούν σε σημαντικές θέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ορίσει τους στόχους για το ραντάρ τους, το Ιράν διαθέτει 22 πολιτιστικά αξιοθέατα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων της αρχαίας πόλης της Περσέπολης, καθώς και της τοποθεσίας Meidan Emam, του βασιλικού τζαμιού στο Isfahan, και το συγκρότημα Chogha Zanbil. Η χώρα έχει πολλές άλλες σημαντικές πολιτιστικές τοποθεσίες όπως το ιστορικό “ροζ τζαμί” του Nasir al-Mulk στο Shiraz.

Προσωπικότητες του πολιτισμού κρούουν τον κώδωνα.

Ιστορικοί, συγγραφείς, αρχαιολόγοι και διευθυντές μουσείων έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία και την απέχθειά τους στην ισοπεδωτική και εγκληματική λογική του προέδρου των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή του Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι οι απειλές του Trump πρέπει να καταδικαστούν από την παγκόσμια κοινότητα και προσέθεσε ότι “Αυτό είναι ένα ανησυχητικό βήμα προς την κανονικοποίηση της πολιτιστικής καταστροφής ως πολεμικό στόχο”.

Ενώ στις ΗΠΑ γίνονται διαδηλώσεις κατά της όλο και κλιμακούμενης πολεμικής κατάστασης με το Ιράν και πολιτικοί παγκοσμίως αναδεικνύουν το αισχρό της σκέψης, ο Πρόεδρος Trump αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες που αποτελούν μετά πολεμικές διδαχές στην δύση και δηλώνει πρόθυμος να προβεί σε ένα τέτοιο έγκλημα πολέμου. Μάλιστα ο Trump υποστήριξε τις δηλώσεις του λέγοντας στους δημοσιογράφους, “[Οι Ιρανοί] έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν τους ανθρώπους μας. Επιτρέπεται να βασανίζουν και να τραυματιζουν τους ανθρώπους μας. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οδικές βόμβες και να ανατινάζουν τους ανθρώπους μας. Και δεν επιτρέπεται να αγγίζουμε τους πολιτιστικούς χώρους τους; Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. “

Η αντιμέτωπη του προέδρου των ΗΠΑ προς τον πολιτισμό δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν του ISIS που είχε προβεί σε καταστροφές και λεηλασίες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας σημασίας, με χαρακτηριστική την καταστροφή της αρχαίας Παλμύρας.

Αισίως εχθές Τρίτη 7/1, αξιωματικοί του Πενταγώνου απέκλεισαν την πιθανότητα.

δείτε επίσης

Αφιέρωμα στον Θ. Μικρούτσικο στο Ηρώδειο – Το φεστιβάλ ξεκινά με μια βραδιά που υπόσχεται πολλά.

Το φετινό φεστιβάλ του Ηρώδειου ξεκινά στις...
διαβάστε περισσότερα

Τι όνειρο και αυτό, τρελό, πολύ τρελό!

Ξύπνησα σήμερα το πρωί με μια περίεργη...
διαβάστε περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι, τα εξερευνητικά ταξίδια και οι ιθαγενείς: Mια σύντομη ιστορία

    Σύμφωνα με την ιστορικό και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού και...
διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τον Enio Morikone…

Την Δευτέρα 6 Ιουλίου πέθανε ο μεγάλος συνθέτης και ενορχηστρωτής Ένιο Μορικόνε, σε...
διαβάστε περισσότερα

Παγκαλλιτεχνική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο κέντρο...
διαβάστε περισσότερα

Αντί Εξόδου: Google Arts & Culture Rijksmuseum

Το Μουσείο Rijks του Άμστερνταμ ενώνει τις δυνάμεις του με την Google για την...
διαβάστε περισσότερα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Δέκα Ρεύματα της Αρχιτεκτονικής με απλά λόγια

Δεν έχω καμία σχέση με την αρχιτεκτονική αν και έχω σπουδάσει μηχανικός. Ναι, ξέρω...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση των πτυχιακών θέσεων των τελειόφοιτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Από Σήμερα 17 Ιουνίου παρουσιάζεται έκθεση από τους τελειόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για την παρουσίαση των πτυχιακών τους. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, στην οδό Πειραιώς...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες