Μία μάσκα που μου άλλαξε τρόπο σκέψης

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Ελισσό Θεοχάρη

Φεβρουάριος ! Ο μήνας των ερωτευμένων, του τριωδίου και ο μήνας που αποφάσισα να βγω από το σπίτι μου και να πάω για ψώνια. Θα σας απογοητεύσω… δεν έχει fashion haul με τις αγορές μου. Σαν καλό πεντάχρονο, πήγα σε γνωστή αλυσίδα με παιχνίδια και άλλα πράγματα για το σπίτι, τον κήπο, τον σκύλο… η λίστα εμπορευμάτων δεν σταματάει ποτέ.

Όπως περιπλανιέμαι μέσα στους ατελείωτους διαδρόμους και προσπαθώ να αντισταθώ στα χιλιάδες ελκυστικά πραγματάκια, συνειδητοποιώ ότι έχει έρθει αυτή η στιγμή του χρόνου που τα καταστήματα (ό,τι κατάστημα κι αν είναι) χωρίζονται σε δύο μέρη. Από την μια πλευρά μπορούμε να δούμε αρκουδάκια και καρδούλες και στην άλλη αποκριάτικες στολές και μάσκες. Σαν καλό πεντάχρονο, όπως προείπα, με κέρδισε το δεύτερο κομμάτι, πιο συγκεκριμένα τα μπιχλιμπίδια που μπαίνουν στο κεφάλι και οι μάσκες. Όπως χάζευα στέκες με κέρατα και λουλούδια (καταπληκτικός συνδυασμός, θα ήθελα πολύ να γίνει τρεντ και μετά τις απόκριες) το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια μάσκα που θα ήθελε να είναι το πρόσωπο του Salvador Dali, αλλά σε φθηνή πλαστική βερσιόν. Ήταν η στιγμή που εγώ και η υπομονή μου ξεπεράσαμε τα όριά μας και δημιουργήθηκε αυτό που εσείς τώρα διαβάζετε.

Οι περισσότεροι θα με πείτε τρελή, αλλά αυτό για μένα ήταν το κερασάκι στην τούρτα! Για να τα πάρω τα πράγματα με την σειρά, το 2018 έγινε το παγκόσμιο μπαμ και όλη η υφήλιος (χωρίς καμία υπερβολή) βλέπει την σειρά “La casa de papel”. Για όσους δεν την έχουν δει, οι πρωταγωνιστές κάνουν μια ληστεία. Και ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι μιας ληστείας; Είναι οι μάσκες. Χρησιμοποιούν μάσκες με το πρόσωπο του Salvador Dali με αυτό το υπέρτατο εικονικό μουστάκι. Η χρήση της μάσκας σε αυτήν την περίπτωση έχει σαν στόχο να προκαλέσει φόβο, αλλά και να ομογενοποιήσει καταστάσεις. Με πιο απλά λόγια, όταν αφαιρείς από μια ομάδα ατόμων τα διακριτά τους χαρακτηριστικά (μάτια, μύτη, στόμα) δηλαδή, αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε μέσα στο πλήθος, δημιουργείς μια κατάσταση χάους και αποπροσανατολισμού. Στην αρχή του έτους, έψαχνα για τον αγαπημένο Salvador Dali και το πρώτο πράγμα που μου εμφάνιζε το google search σαν αποτέλεσμα, ήταν μια φωτογραφία με την μάσκα από την συγκεκριμένη σειρά (για να μην με λέτε υπερβολική το έκανα print screen).

Το τελευταίο χτύπημα, ήταν να βλέπω την μάσκα με το πρόσωπό του, στην Ελλάδα, για το τριώδιο που δεν έχει καμιά σχέση μαζί του και είναι προφανώς επηρεασμένη από την τεράστια επιτυχία της σειράς και όχι από την υστεροφημία του καλλιτέχνη. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη, αν όλη αυτή η μαζικοποίηση / υπερπροβολή του, ήδη καταξιωμένου εικαστικού, γινόταν με έναυσμα την δουλειά του ή την εικαστική κληρονομιά που μας χάρισε και εν γνώσει μας και όχι επειδή, απλώς, ήταν στο σενάριο μιας σειράς που έτυχε να κάνει τρελή επιτυχία. Είναι στην μόδα, άρα θα κάνει μεγάλες πωλήσεις. Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, δεν με ενοχλεί η μάσκα σαν μάσκα, αλλά με βάζει σε σκέψεις ο λόγος και ο τρόπος που αυτός ο καλλιτέχνης – μέσω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του – έχει γίνει υλικό για αποκριάτικες μάσκες που απ’ ο,τι φαίνεται, θα φορεθούν πολύ φέτος. Ο χειρότερος εφιάλτης μου, που συνδέεται άμεσα με αυτό, είναι ότι αν βγω με αυτήν την μάσκα και αρχίσω να ρωτάω τυχαία κόσμο τι σας θυμίζει αυτή η μάσκα το La casa de papel ή τον Salvador Dali, η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει το πρώτο! Η μάσκα είναι ένας υπέροχος τρόπος να κρύψεις, να δημιουργήσεις να αναπαράγεις συναισθήματα. Άλλα, μπαίνω σε σκέψεις μήπως, αναπαράγοντας κάτι τέτοιο, χάνουμε την πρωταρχική ουσία και απλά θυσιάζουμε τους καλλιτέχνες στον βωμό του εφήμερου και των πωλήσεων.

δείτε επίσης

10 memorable χαρακτήρες comic με μάσκα

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα...
διαβάστε περισσότερα

10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα...
διαβάστε περισσότερα

Dream Big Too – Art Zone 42 | Exhibition Alert

Οι υποχρεώσεις και οι δουλείες μου με έσυραν στην ευρύτερη περιοχή του...
διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Έμφυλη Ισότητα: φαινόμενα καθολικά ή κατά τόπους ;

«κανένα παρελθόν δεν εγγράφεται επιτυχώς στη συλλογική μνήμη ενός λαού, αν είναι ανιστόρητος και κανένα μέλλον δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική αλλαγή, εάν οι πολίτες της δεν είναι επαρκώς ευαίσθητοι σε κοινωνικά ζητήματα»

διαβάστε περισσότερα

Ποιος θα γκρινιάξει για τους γκρινιάρηδες; Μια άποψη για τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Μια άποψη για την τέχνη

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν ταλανίσει την ανθρωπότητα είναι αυτό περί του...
διαβάστε περισσότερα

The Gallerist

Τον προηγούμενο μήνα είδαμε ένα παιχνίδι που αφορούσε στην αγοραπωλησία έργων...
διαβάστε περισσότερα

Ποιος θα γκρινιάξει για τους γκρινιάρηδες; Μια άποψη για τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα από την Ελισσό

Μαρία Κάλλας – Ο μύθος ζεί

H Αθήνα είναι μια πόλη σε συνεχή κίνηση. Μια από τις τρέχουσες εκθέσεις στην εικαστική ζωή της Αθήνας ασχολείται με μια από της διασημότερες γυναίκες σοπράνο του κόσμου που ακούει στο όνομα Μαρία Κάλλας. Η έκθεση ονομάζεται  “Μαρία Κάλλας: O μύθος ζει”, και...
περισσότερα

Street Art

Η τέχνη είναι ζωντανή και ενσωματωμένη με έναν μαγικό τρόπο στην καθημερινότητά μας. Είναι οι ήχοι της γραφικής λατέρνας που ακούς διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας, οι πλανόδιοι μουσικοί ακόμα και τα αναρίθμητα graffiti, που χάνονται ή περνάνε απαρατήρητα μέσα στην...
περισσότερα

Σκέψεις για την λαϊκή τέχνη

Όλες οι συζητήσεις σε αφήνουν με φράσεις που τριγυρνάνε συνέχεια στο μυαλό σου όσα χρόνια και να περάσουν. Σε μία από αυτές της πολύωρες συζητήσεις που είχα περί τέχνης κράτησα μια φράση από τα λόγια του συνομιλητή μου “η τέχνη γεννιέται, κάνει τον κύκλο της και πεθαίνει”.

περισσότερα

Athens Street Food Festival

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος της Street Food κοινότητας και κουλτούρας στην Ελλάδα. Το πολυδιαφημισμένο Street Food Festival ήρθε και φέτος ανοίγοντας τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπάνε το φαγητό ή θέλουν να δοκιμάσουν νέες αλλά και κλασσικές γεύσεις από...
περισσότερα

Ενεργοποίησε την φαντασία σου diy

Θα έλεγα ότι όταν σκεφτόμουν τέχνη και κατασκευές το...
περισσότερα
Exhibition alert

Dream Big Too – Art Zone 42 | Exhibition Alert

Οι υποχρεώσεις και οι δουλείες μου με έσυραν στην ευρύτερη περιοχή του «Ευαγγελισμού» κι εκεί που έχω αρχίζει να εκνευρίζομαι φανερά πλέον με τα φανάρια της Βας. Κωνσταντίνου, καθότι ως Γριά δεν δύναμαι να τρέξω να προλάβω να σώσω το τομάρι μου, αποφάσισα να προσθέσω...
περισσότερα
Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η νέα μόνιμη στήλη της art.hub
Παλμύρα: Μια ξεχασμένη Μητρόπολη

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία

Τα Παιδία Παίζει

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία