Μια φορά στην Βενετία

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Γρια

Φλεβάρης – Κουτσοφλέβαρος μπήκε, κι αφού Φλεβίσει θα έρθει και το καλοκαιράκι να βγάλουμε μπρατσάκια έξω, να πάρουμε λίγο χρώμα. Κι αφού με την Εκκλησία έχουμε χωριστά χωράφια, μετράω το ημερολόγιο με φαγοπότια. Έτσι, πριν τον μπακαλιάρο και το αρνί της Επαναστάσεως, έχουμε την λαγάνα και προ αυτής, την πλέον εορταστική ημέρα του χρόνου: την Τσικνοπέμπτη. Επικίνδυνη ημέρα, καθότι στην ηλικία μας, η συλλογή τριγλυκεριδίων είναι ριψοκίνδυνο χόμπι. Βέβαια, και για να μπω και στο θέμα μας, ανάμεσα στα προαναφερθέντα εδέσματα, λιμοκτονούμε, λόγω νηστείας Αποκρεών. Ανέκαθεν το πιο «αντιπαθητικό» έθιμο κατ’ εμέ ήταν οι Απόκριες. Με εκνεύριζαν και συνεχίζουν να με εκνευρίζουν και όχι δεν είναι η γκρίνια της ηλικίας. Ντυσίματα, βαψίματα, περούκες και αυτή η σιχαμένη μυρωδιά του πλαστικού στην μάσκα….. Ένα κακό και ευτελές, πλέον, εμπορικοποιημένο φεστιβάλ. Στους περισσότερους αρέσει η διαδικασία, αν και δεν καταλαβαίνω τον λόγο, το σέβομαι. Ακουμπήστε με εμένα εδώ, να πίνω το κρασάκι μου και δίνουμε το ραντεβού μετά την παρέλαση.

Και όχι αγαπούλα μου, δεν ήταν πάντα έτσι. Δεν υπήρχαν πάντα τα μεγάλα αυτά καταστήματα της γνωστής επωνυμίας που βρίσκεις τα πάντα μέσα, σε ποιότητα κάτω του μετρίου. Κάποτε, όλα τα στολίσματα και τις μεταμφιέσεις τις κάναμε μόνοι μας, με τα χεράκια μας. Σου το λέω εγώ, που καρναβαλιζόμουν πριν η Πάτρα αποκτήσει πολυκατοικίες.

Ωστόσο, μίλησα για μάσκα. Και όσο κι αν δεν μπορώ να διανοηθώ να φορέσω μάσκα, κάπως με καταπιέζει η αίσθηση του πνιγμού, τόσο την θεωρώ μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη εφαρμογή των διακοσμητικών, αλλά και εικαστικών τεχνών. Η μάσκα αποτελεί αντικείμενο υψίστης σημασίας πολιτισμικά και καλλιτεχνικά, γεγονός που αποδεικνύεται από την ποικιλία και σαφώς από την διαχρονικότητά της.

Ναι, καλό μου. Διαχρονικότητα. Και όταν λέω διαχρονικότητα, δεν μιλάω για τα γνωστά καρναβαλικά φεστιβάλ. Μιλώ για παλαιότερα. Ρίξε μια ματιά στην πόλη Ουρ της Μεσοποταμίας. Εκεί, στο σημαντικότατο Βασιλικό Νεκροταφείο, θα βρεις τα αρχαιότερα προσωπεία. Και αν πας στην Αρχαία Αίγυπτο ή την Αρχαία Ελλάδα θα δεις πολλές μάσκες. Μάσκες για τους Φαραώ, τους Βασιλείς. Άλλες νεκρικές, άλλες για εορταστικές τελετές, άλλες για θρησκευτικά δρώμενα, ενώ μεγάλη ποικιλία βρίσκεις και στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Και αν πας στην άλλη άκρη του κόσμου, οι Ινδιάνοι της Μεσαμερικής, προ Κολόμβου, είχαν κι αυτοί μάσκες. Και οι φυλές της Αφρικής… κι αυτές! Φτερά και πούπουλα, χρώματα, λουλούδια και ξύλα, καμωμένα με τα χέρια, χωρίς πλαστικά και καρκίνους….

Και προχώρα όσο θέλεις στην ιστορία…. Από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα: στον χορό, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την διακόσμηση. Η μάσκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς πολλών και διαφορετικών λαών. Ξεκινώντας από τις αφρικανικές μάσκες, φτάνοντας στους Γενίτσαρους της Νάουσας και την αριστοτεχνική Βενετσιάνικη Μάσκα.

Θυμάμαι, τότε, που περπατάγαμε ακόμη γρήγορα, βρέθηκα κι εγώ για περιορισμένες εμφανίσεις στα κανάλια της Βενετίας, να ζήσω κι εγώ τον έρωτα. Εκεί, γνώρισα τον Λορέντζο, πρώτο μαστόρι στην κατασκευή μάσκας…. Καθόμουν με τις ώρες και τον εχάζευα, με τι δεξιοτεχνία, έφτιαχνε τις μάσκες του. Με κέρναγε λικέρ, ήμουν και στα ντουζένια μου τότε, μου έφτιαξε και μια μάσκα μόνο για μένα. Από εκείνες τις ωραίες με την λαβή. Φύσαγα!! Τέλος πάντων, τι θυμάμαι κι εγώ τώρα….

Λίγοι μείνανε να κρατούν αυτή την τέχνη ζωντανή και αληθινή. Τα έχει φάει όλα το εμπόριο. Λίγοι μείνανε να μιλούν για την ιστορία της μάσκας. Τους σαμάνους, τους Παγανιστές και όλους αυτούς τους λαούς που γέννησαν αυτήν την τέχνη. Τους φάγανε οι Εκκλησίες. Φυλές που ποδοπατήθηκαν και διώχθηκαν. Λίγοι μείναμε που θυμόμαστε κι ακόμη λιγότεροι αυτοί που ρωτούν και ψάχνουν. Κι όταν εμείς πεθάνουμε κι εκείνοι ξεχαστούν, η ιστορία θα μοιάζει πρωτόγονη, και ο Λορέντζο θα μείνει σκίτσο ασπρόμαυρο, σε βιβλίο με κιτρινισμένα φύλλα…..

 

 

 

δείτε επίσης

10 memorable χαρακτήρες comic με μάσκα

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα...
διαβάστε περισσότερα

10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα...
διαβάστε περισσότερα

Dream Big Too – Art Zone 42 | Exhibition Alert

Οι υποχρεώσεις και οι δουλείες μου με έσυραν στην ευρύτερη περιοχή του...
διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Έμφυλη Ισότητα: φαινόμενα καθολικά ή κατά τόπους ;

«κανένα παρελθόν δεν εγγράφεται επιτυχώς στη συλλογική μνήμη ενός λαού, αν είναι ανιστόρητος και κανένα μέλλον δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική αλλαγή, εάν οι πολίτες της δεν είναι επαρκώς ευαίσθητοι σε κοινωνικά ζητήματα»

διαβάστε περισσότερα

Παλεύοντας με τον πόνο – Frida Kahlo

Η Φρίντα μπήκε στη ζωή μου όπως μπαίνει ένα τριαντάφυλλο στην ζωή ενός παιδιού....
διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Πτυχιακών ΑΣΚΤ 2019

Μια ακόμα έκθεση πτυχιακών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας άνοιξε τις...
διαβάστε περισσότερα

Ποιος θα γκρινιάξει για τους γκρινιάρηδες; Μια άποψη για τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Μια άποψη για την τέχνη

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν ταλανίσει την ανθρωπότητα είναι αυτό περί του...
διαβάστε περισσότερα

The Gallerist

Τον προηγούμενο μήνα είδαμε ένα παιχνίδι που αφορούσε στην αγοραπωλησία έργων...
διαβάστε περισσότερα

Ποιος θα γκρινιάξει για τους γκρινιάρηδες; Μια άποψη για τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα από την Γρια

Έκθεση ζωγραφικής ( κολλάζ – γραμματόσημα) Μίμη Φωτόπουλου

Διάρκεια: 3-13 Μαΐου 2018 Τοποθεσία: Πολυχώρος πολιτισμού 24 Γράμματα, Χαλάνδρι, Πεντέλης 77, 1ος όροφος, εμπορικό κέντρο, Ερμείον Ιστότοπος: http://www.24grammata.com Παρασκευή απόγιωμα και εγώ – Γριά, μόνη, ψάχνει – κίνησα για το «χωριό» του Ευριπίδη, όπερ, το...
περισσότερα

Της Γριάς τα Σύμβολα

Σύμβολο… Ως «Σύμβολο» αναφέρουμε οποιοδήποτε αντικείμενο, παράσταση, έμψυχο ον, ήχο ή άλλο, που συνδέεται κατά αναλογία, λόγω μορφής ή φύσης, με μια αφηρημένη έννοια. Από νεαρή ηλικία λάτρευα τα σύμβολα. Σύμβολα που περνούν μηνύματα, άλλοτε ευθέως και άλλοτε πλαγίως....
περισσότερα

Άκου την Γριά…

Άκου την Γριά, γιατί γριά είναι και ξέρει! Αααχ πόσες...
περισσότερα

Μια φορά στην Βενετία

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και κάπως έτσι στήνεται και διαμορφώνεται το εκάστοτε πολιτισμικό περιβάλλον. Φλεβάρης - Κουτσοφλέβαρος μπήκε, κι αφού Φλεβίσει θα έρθει και το καλοκαιράκι να βγάλουμε μπρατσάκια έξω, να...
περισσότερα

Ο Βασιλιάς Ληρ με τον Ian McKellen στο Μέγαρο Μουσικής

<a href="https://www.arthub.gr/epikairothta/" style="color: crimson; font-weight:bold; "> Επικαιρότητα</a><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p style="color:green;">27.10.2018</p> Στα χρόνια της...
περισσότερα
Exhibition alert

Dream Big Too – Art Zone 42 | Exhibition Alert

Οι υποχρεώσεις και οι δουλείες μου με έσυραν στην ευρύτερη περιοχή του «Ευαγγελισμού» κι εκεί που έχω αρχίζει να εκνευρίζομαι φανερά πλέον με τα φανάρια της Βας. Κωνσταντίνου, καθότι ως Γριά δεν δύναμαι να τρέξω να προλάβω να σώσω το τομάρι μου, αποφάσισα να προσθέσω...
περισσότερα
Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η νέα μόνιμη στήλη της art.hub
Παλμύρα: Μια ξεχασμένη Μητρόπολη

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία

Τα Παιδία Παίζει

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία