Γιάννης Πουλόπουλος – Μέχρι να πιει κάποιος το φεγγάρι

Της Γριάς

Μα τι κακό είναι αυτό με τα άσχημα μαντάτα, να ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός και να σε βρίσκουν σε όποια τρύπα και αν κρύβεσαι…

Η σπουδαιότερη γενιά καλλιτεχνών της Ελλάδας μετρά συνεχώς απώλειες, με μια ακόμη να έρχεται να συμπληρώσει τον καμβά στην έναστρη νύχτα του ελληνικού πολιτισμού, άυλο έργο, αφιερωμένο στους αγαπημένους «φευγάτους» που λάτρεψε και λατρεύει ο λαός μας. 

Ο λόγος για την «Φωνή του Έρωτα», όπως ήταν γνωστός ο σπουδαίος Γιάννης Πουλόπουλος. Η φωνή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, έπαψε να εκπέμπει. Ωστόσο, δεν θα αρχίσουμε τα μοιρολόγια εδώ. Στις χιλιετίες που διανύω τον κόσμο τούτο, έμαθα την απώλεια κι από την καλή κι από την ανάποδη. Γι’ αυτό και τα αποχαιρετιστήριά μου έχουν χρώμα. Έτσι αποχαιρετούμε και τον Γιάννη Πουλόπουλο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνον. Ούτως ή άλλως κι εκείνος το ίδιο έκανε για εμάς. Έδινε χρώμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κι όταν εκείνος απέκτησε το δικό του χρώμα, ο Γιάννης Πουλόπουλος έβαζε τις αποχρώσεις. 

Εδώ δεν θα πούμε κουτσομπολιά, ούτε βιογραφίες. Τα αφήνω για τα δελτία ειδήσεων, το γουίκι και τα πολιτικά «αντίο-τιτιβίσματα». Εδώ βλέπουμε την αγάπη του κόσμου. Γιατί αγαπήθηκε όσο κανείς. Ποιος δεν έχει συμπονέσει «το άγαλμα», ποιος δεν προσπάθησε να πιει το ρημάδι το φεγγάρι που μας γδέρνει τα βράδια και τονώνει τους πόνου μας σαν την παλίρροια; Αμέτρητα και αξεχώριστα τα λόγια που μας ψέλλισε αυτή η φωνή. Θαρρώ πως δεν τραγούδησε ούτε ένα τραγούδι που να μην έγινε επιτυχία, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για έναν ερμηνευτή.

Μια βελούδινη φωνή, βαθιά χωρίς επιτήδευση, καθαρή, χωρίς γρέζια και κουνήματα. Μια φιγούρα που εκπέμπει από χιλιόμετρα ταπεινότητα και σεμνότητα. Μια μικροκαμωμένη φιγούρα που δεν πιστεύεις πως έχει τέτοιο εύρος. Βαρύς λαϊκός. Τον ακούς και θαρρείς πως είσαι στο σοκάκι, πάνω στη μάντρα της φτωχογειτονιάς και παρηγορείς τον Γεωργίτση, την Χρονοπούλου, τον Σειληνό. Με την κιθάρα του ένωνε πάντα «στην φτωχιά μας την αυλή» τους πονεμένους και της ζωής τους κατατρεγμένους.

Άξιος εκπρόσωπος του Νέου Κύματος, ιεροκήρυκας του Θεοδωράκη, του Πλέσσα, του Παπαδόπουλου, του Γκάτσου, του Λοΐζου, του Κουγιουμτζή, του Κατσαρού, του Πυθαγόρα, του Μαρκόπουλου και  τόσων άλλων…

Προσωπικά όμως, θα ήθελα να κάνω μνεία για την συμβολή της ερμηνείας του στο έργο του Γιάννη Γλέζου, την μελοποίηση στίχων του Λόρκα και του Νερούδα. Πρόκειται για «αλλιώτικα» τραγούδια, σε σχέση με το «κλασσικό» του ρεπερτόριο, τα οποία αξίζει να ακούσετε από την ηδονιστική χροιά του. 

Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ακόμη κι αν «έφυγε» θα ακούγεται πάντα. Στους δρόμους, τα κουτούκια, τις ταβέρνες, τα μπαρ. Θα ακούγεται πάντα… Μέχρι να σταματήσει ο κόσμος. Μέχρι να πιει, τελικά, κάποιος το φεγγάρι.

«Άιντε και ντε», κοντεύει το ’20…

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Ito Junji: Ο mangaka του Τρόμου

 Κουράστηκες από τις σπλατεριές; Βαρέθηκες...
διαβάστε περισσότερα

Οι έννοιες την εποχή της παγκοσμιοποίησης: μερικές σκέψεις

Ο κόσμος αναδημιουργείται, Η μαζική...
διαβάστε περισσότερα

Συναυλία στη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

«Σα να έζησε τη ζωή του με μια ανάσα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κι όταν ήρθε η ώρα...
διαβάστε περισσότερα

Πρόγευμα στη χλόη – Μανέ | Η ανάλυση

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Μήδεια του “Μποστ” – Μια σατιρική κωμωδία σε περιοδεία

Η σατιρική κωμωδία του Μποστ ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορα μέρη της χώρας...
διαβάστε περισσότερα

Ito Junji: Ο mangaka του Τρόμου

 Κουράστηκες από τις σπλατεριές; Βαρέθηκες τα horror movies που αναπαράγουν τα ίδια...
διαβάστε περισσότερα

Οι έννοιες την εποχή της παγκοσμιοποίησης: μερικές σκέψεις

Ο κόσμος αναδημιουργείται, Η μαζική παραγωγή, ο μαζικός καταναλωτής, η μεγάλη πόλη,...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση ψηφιδωτού “Ακούω την Σιωπή” της Αγλαΐας Πειθή στην ART ZONE 42

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, εγκαινιάζεται από τις 17.00 έως και τις 22.00 η ατομική έκθεση ψηφιδωτού της Αγλαΐας Πειθή με τίτλο ''Ακούω τη σιωπή''. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 14 . Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, εγκαινιάζεται από τις 17.00 έως και τις 22.00 η...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες