Ένα βιβλίο για δημιουργικούς ανθρώπους

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Ελισσό Θεοχάρη

Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής μου, στη φάση που θα ονόμαζα το μετέωρο βήμα του πελαργού. Στο σημείο που τελειώνεις το πανεπιστήμιο αλλά το μέλλον σου είναι αβέβαιο και δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, που μπορείς να πας μετά. Είμαι πολύ σίγουρη ότι δεν είμαι μόνη μου σε αυτό το στάδιο, αλλα θα έλεγα ότι είχα την εσωτερική ανάγκη να βγω να το φωνάξω. Σαν να μην έφταναν αυτά, νιώθω και αβέβαιη για το καλλιτεχνικό μου έργο και το πού πάει ή μπορεί να με παρασύρει αυτό. Για να μην τα πολυλογώ, βρίσκομαι σε limbo, η εμπνευση, η δημιουργικότητα με έχουν αφήσει μόνη μου σε μια γωνία και κλαίω σε εμβρυακή στάση. Δεν χρειάζομαι κάποιον να με κάνει κομμάτια, το κάνω εγώ στον εαυτό μου κλπ κλπ. 

Ψάχνοντας να βρω την καλλιτεχνική μου ευθεία γραμμή που ένιωθα και έβλεπα μπροστά μου (σαν να πεθαίνω και λίγο περισσότερο με κάθε προσπάθεια να κάνω κάτι δημιουργικό που δεν έβγαινε) έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο που πρώτη φορά διάβασα όταν ήμουν στο πρώτο έτος της Σχολής Καλών  Τεχνών. Το βιβλίο αυτό ονομάζεται “Κλέψε σαν καλλιτέχνης” . Ήταν το καλύτερο boost ενεργοποίησης που μπορούσα να έχω. Διαβάζοντάς το θυμήθηκα γιατί ήθελα να είμαι δημιουργικός χαρακτήρας, πώς μπορώ να σκαρφαλώσω στην κορυφή της κατάστασης που βρίσκομαι τώρα . Το πιο σημαντικό που μου υπενθύμισε είναι ότι ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι και πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε μέχρι να γίνουμε αυτό που θέλαμε. 

                      

Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ σε αυτό το βιβλίο είναι ότι κάθε άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως δημιουργικός ή έχει άμεση σχέση με το χώρο  της τέχνης, του θεάματος, της εικόνας… μπορεί να συνδεθεί με αυτό το βιβλίο. Δεν είναι μόνο για καλλιτέχνες. 

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου (που είναι μικρούλι, 150 σελίδες) έχει μια μικρή λίστα με πράγματα που μπορείς να κάνεις αφού το έχεις διαβάσει. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να αρχίσει  μια καινούργια φάση αναζήτησης. 

Έχει πολλές αναγνώσεις, θα πρότεινα να διαβαστεί σε διαφορετικές φάσεις της καριέρας κάποιου ανθρώπου. Όπως ανέφερα πιο πάνω το διάβασα όταν ήμουν στο πρώτο έτος και το ξαναδιάβασα πριν από λίγες μέρες (6 χρόνια μετά από την πρώτη ανάγνωση) νιώθοντας  την ίδια δυνατή σύνδεση και σπρώξιμο για να ανοίξω τα φτερά μου. Προσωπικά μετά από το τέλος του βιβλίου πήρα μια βαθιά ανάσα και άφησα τον εαυτό μου να πέσει  στο υποθετικό κενό  και να κάνω τα πραγματα που φοβόμουν ότι δεν είμαι αρκετά καλή ή δεν άξιζα την ευκαιρία έστω  να προσπαθήσω για αυτα. 

Αν ψάχνεις ένα βιβλίο που θα βάλει για ύπνο της αμφιβολίες και τους δισταγμούς και θα κινητοποιήσει την φλόγα για δημιουργικότητα, τότε αυτό το βιβλίο είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα. 

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θέατρο: Τρεις διαφορετικές παραστάσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Όλη η Ελλάδα...
διαβάστε περισσότερα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων...
διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ALFRED HITCHCOCK – Part 1

Ο Alfred Joseph Hitchcock γεννήθηκε στο...
διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στον Θ. Μικρούτσικο στο Ηρώδειο – Το φεστιβάλ ξεκινά με μια βραδιά που υπόσχεται πολλά.

Το φετινό φεστιβάλ του Ηρώδειου ξεκινά στις...
διαβάστε περισσότερα

Παγκαλλιτεχνική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο κέντρο...
διαβάστε περισσότερα

Αντί Εξόδου: Google Arts & Culture Rijksmuseum

Το Μουσείο Rijks του Άμστερνταμ ενώνει τις δυνάμεις του με την Google για την...
διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θέατρο: Τρεις διαφορετικές παραστάσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου...
διαβάστε περισσότερα

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση των πτυχιακών θέσεων των τελειόφοιτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Από Σήμερα 17 Ιουνίου παρουσιάζεται έκθεση από τους τελειόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για την παρουσίαση των πτυχιακών τους. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, στην οδό Πειραιώς...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες