«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στις 20:30 το βράδυ, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει για τον Μάνο Κιτσικόπουλο, έναν από τους πλέον πολυδιάστατους σολίστ, ο οποίος θα συνοδεύσει ζωντανά στο πιάνο ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αϊζενστάιν, παίζοντας έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών – Σοστακόβιτς, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ, Στραβίνσκι.

 

Η ταινία γυρίστηκε το 1925, ύστερα από παραγγελία της σοβιετικής κυβέρνησης, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την Επανάσταση του 1905. Ήρωας του Αϊζενστάιν; Ο εξεγερμένος λαός. Θεωρείται ότι είναι ίσως η πληρέστερη ταινία του βωβού κινηματογράφου και ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, ενώ κατατάσσεται στις 10 σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία αποτελείται από πέντε επεισόδια: «Άνδρες και Σκουλήκια» (οι ναύτες διαμαρτύρονται για το χαλασμένο φαγητό), «Δράμα στο Λιμάνι» (οι ναύτες επαναστατούν), «Ένας νεκρός καλεί για Δικαιοσύνη» (ο λαός της Οδησσού κλαίει τον νεκρό αρχηγό), «Τα σκαλιά της Οδησσού» (οι στρατιώτες του τσάρου αιματοκυλούν την Οδησσό) και «Συνάντηση με τη Ναυτική Μοίρα» (οι τσαρικές δυνάμεις ενώνονται με τους στασιαστές του «Ποτέμκιν»).

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μ. Κιτσικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε πιάνο με τους καθηγητές Μαξ και Γιάννη Χάλλεκερ, ανώτερα θεωρητικά με τον Αλέξανδρο Διονάτο και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αποσπώντας τον τιμητικό τίτλο «DipRam Αward», την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ακαδημία. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία.

 

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (γενική είσοδος).

 

Προπώληση εισιτηρίων: 210-72 82 333, «megaron.gr» και σε όλα τα καταστήματα «Public».

  δείτε επίσης

Η τέχνη απέναντι στον πόλεμο

Σε κάθε ζοφερή πραγματικότητα που αναβιώνει κάθε γενιά, η τέχνη ήταν πάντα εκεί, να πάρει θέση, να υπογραμμίσει την ανάγκη για ζωή και συνύπαρξη, να καυτηριάσει την ωμή αλήθεια του αναίτιου θανάτου και να δώσει το παρόν απέναντι σε έναν δύσκολο καιρό.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ – Η ιδιάζουσα περίπτωση της J. K. Rowling

Ανήκω στην γενιά του Harry Potter. Ήμουν στην προεφηβεία όταν διάβασα πρώτη φορά τα...

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...

Η χαρά της ζωής – Χένρι Ματίς

Θεωρώ χρήσιμη πάντοτε μια σύντομη...

1800, Mία σύντομη κριτική

Μέσα στο (ομολογουμένως) κιτς εθνικιστικό...

«Πλατεία Θεάτρου» στο Ράδιο απο τον Αθήνα 9,84 – Πλήρες πρόγραμμα παραστάσεων

Από εχθές, Δευτέρα, 19 Απριλίου, στην συχνότητα του Αθήνα 9.84 ξεκίνησε η εκπομπή...

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ALFRED HITCHCOCK PART 3

Το 1945 ο Hitchcock ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Transantlantic Pictures...

Η χαρά της ζωής – Χένρι Ματίς

Θεωρώ χρήσιμη πάντοτε μια σύντομη παρουσίαση του καλλιτέχνη, μιας και δεν είναι...

1800, Mία σύντομη κριτική

Μέσα στο (ομολογουμένως) κιτς εθνικιστικό παραλληρημα που έχει πιάσει κυβέρνηση και...

Exhibition alert

Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.   Background  Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.      «Η τέχνη της...

 

Μόνιμες στήλες