H Μόρια σε θέατρο της Ισπανίας – Ένα θεατρικό για το δράμα των προσφύγων

Χρόνος ανάγνωσης: 3′

Το Θέατρο Fernán Gómez, Cultural center της Βίλας, φιλοξενεί ως τις 15/5 την θεατρική παράσταση Moria, που με βάση κοινό και κριτικούς αποτελεί μια καθηλωτική θεατρική εμπειρία ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Mario Vega, με πρωταγωνιστές τη Ruth Sánchez και τη Marta Viera.

Το θεατρικό “μοντάζ” αφηγείται την ιστορία δύο προσφύγων και των οικογενειών τους που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Η δραματουργία βασίζεται σε πραγματικές μαρτυρίες που γυρίστηκαν στον καταυλισμό της Μόρια ( την μεγαλύτερη ντροπή της Ευρώπης, κατά την Ισπανική El Pais ) υπό την επίβλεψη του Nicolás Castellano, ενός ρεπόρτερ που ειδικεύεται στις αναγκαστικές μεταναστευτικές μετακινήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία 20 χρόνια. Το έργο είναι μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία. Μια μορφή εμβυθιστικού θεάτρου στο οποίο το κοινό είναι ελεύθερο να επιλέξει πώς θα ζήσει την εμπειρία. Η δυναμική και η σχέση με το κοινό είναι πολύ διαφορετικές και ο θεατής έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του ιστορία, δεν είναι παθητικοί θεατές, αλλά μάλλον μέρος της σκηνής, όσο μικρός κι αν είναι ο ρόλος του, είναι βυθισμένος στο δράση και καλούνται να γίνουν ενεργό μέρος της παράστασης. Τα όρια μεταξύ ερμηνευτή και κοινού και μεταξύ μυθοπλασίας και ζωής είναι ασαφή.

Η επίσημη αφίσα της θεατρικής παράστασης

Κατά τον Mario Vega, σκηνοθέτη του έργου: «Η Μόρια Είναι μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία ντοκιμαντέρ που συνδέεται με τη δημιουργική γραμμή των παραγωγών unahoramenos που βασίζονται στην κοινωνική καταγγελία. Το εγχείρημα ξεκίνησε την ιδέα να καταγγείλει την καταστροφική κατάσταση στην οποία ζουν στους λεγόμενους προσφυγικούς καταυλισμούς. Πήγαμε στο νησί της Λέσβου  τον Ιανουάριο του 2020. Εκεί περάσαμε μια εβδομάδα σε εκείνη την κόλαση στη περιοχή που φέρει το όνομα της Μόρια. Εστιάζουμε, βασικά, στις γυναίκες, επειδή η κατάστασή τους επιδεινώνεται από το γεγονός και μόνο του ότι είναι γυναίκα. Η συλλογική υπογραφή του κειμένου περιέχει πραγματικές πληροφορίες με βάση τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν. Το μόνο φανταστικό στοιχείο με το οποίο παίχτηκε για τη σκηνή είναι ότι η Σαλέχα, η Ζόχρα και ο Ντούα συναντήθηκαν. Δυστυχώς, το υπόλοιπο κείμενο είναι μια καλλιτεχνική έκφραση βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα ».

Οι ηθοποιοί Ruth Sánchez και Marta Viera στο “Moria”

Οι συντελεστές εγγυούνται οτι το κοινό που θα παρακολουθήσει την διαδραστική παράσταση θα ζήσει την εμπειρία μέσα σε ένα μαγαζί σαν αυτό ενός προσφυγικού καταυλισμού. Για 40 λεπτά, κανει ένα ταξίδι μέσα απο την ελπίδα, τη γιορτή, την ντροπή, τον φόβο και ακόμα και η σκιά του θανάτου που κρέμεται πάνω από αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό. Μια παράσταση που συνδυάζει την ερμηνεία με το οπτικοακουστικό περιεχόμενο που γυρίστηκε με τεχνολογία 360º.

 

Follow art.hub 

  δείτε επίσης

Η χαρά της ζωής – Χένρι Ματίς

Θεωρώ χρήσιμη πάντοτε μια σύντομη...

1800, Mία σύντομη κριτική

Μέσα στο (ομολογουμένως) κιτς εθνικιστικό...

Η τέχνη απέναντι στον πόλεμο

Σε κάθε ζοφερή πραγματικότητα που αναβιώνει κάθε γενιά, η τέχνη ήταν πάντα εκεί, να πάρει θέση, να υπογραμμίσει την ανάγκη για ζωή και συνύπαρξη, να καυτηριάσει την ωμή αλήθεια του αναίτιου θανάτου και να δώσει το παρόν απέναντι σε έναν δύσκολο καιρό.

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...

«Πλατεία Θεάτρου» στο Ράδιο απο τον Αθήνα 9,84 – Πλήρες πρόγραμμα παραστάσεων

Από εχθές, Δευτέρα, 19 Απριλίου, στην συχνότητα του Αθήνα 9.84 ξεκίνησε η εκπομπή...

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ALFRED HITCHCOCK PART 3

Το 1945 ο Hitchcock ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Transantlantic Pictures...

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...

Μήδεια του “Μποστ” – Μια σατιρική κωμωδία σε περιοδεία

Η σατιρική κωμωδία του Μποστ ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορα μέρη της χώρας...

Exhibition alert

Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.   Background  Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.      «Η τέχνη της...