Η Γυναίκα στην Τέχνη

Δημιουργοί, καλλιτέχνιδες, μοντέλα, μούσες… Γυναίκες  που  λαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Γυναίκες που στάθηκαν κολώνες πολιτισμού ανά τον κόσμο. Γυναίκες που έφεραν την ανατροπή, επαναστάτριες. Γυναίκες που, στην εποχή της η καθεμία, δημιούργησαν κινήματα και έπαιξαν ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της τέχνης όπως την ξέρουμε σήμερα. Η γυναίκα στην τέχνη… άλλωστε η Τέχνη, ειναι γένους θηλυκού.

Συντελεστές Βίντεο:

 

Επιμέλεια:

Λινα Οικονόμου – Έφη Κωνσταντάκη

 

 

Μοντάζ:

Μαντζουράνης Ξανθούλης

 

Ηχητικό απόσπασμα από το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ “Η εβραία” από τον Θίασο Λαμπέτη (1978)

 

Αρθρα θέματος:

"Χορέψτε γιατι χανόμαστε"

Η Philippina  Bausch,Pina Bausch ή απλώς Pina γεννήθηκε στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, στις 27 Ιουλίου του 1940.Το όνομα της εχει συνδεθεί με το Tanztheater Wuppertal και τα πολυσύνθετα χορευτικά έργα  που έχει δημιουργήσει.

της Τραγική Ειρωνία

“Επανεφευρίσκουμε την απαγορευμένη λέξη: φεμινισμός!„ — Guerrilla Girls

Οι Guerrilla Girls είναι μία ανώνυμη ομάδα φεμινιστριών ακτιβιστριών καλλιτεχνών για τα δικαιώματα των γυναικών στην τέχνη. Δημιουργήθηκε το 1985 από επτά γυναίκες σε απάντηση στην έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa) με τίτλο “An Internation Survey of Recent Painting and Sculpture„ (1984) που περιελάμβανε 165 καλλιτέχνες

της  Μαρία-Νίκης

Τέχνη, γένους θυληκού

Γυναίκα, συνδεδεμένη άρρηκτα με τους κοινωνικούς ρόλους της κόρης, της ερωμένης, της συζύγου, της μητέρας, που είχαν ως απώτερη συνέπεια να επισκιάσουν- και όχι να ενισχύσουν- εκείνους της επιστήμονος, της καλλιτέχνιδας, της αγωνίστριας.  Όπως και η τέχνη, η γυναίκα παρουσιάζεται με πολλές εκφάνσεις.

της Ζησιάννας

Γυναίκες στον Κινηματογράφο

Αποφάσισα να ειδικεύσω το θέμα του μήνα από γυναίκες στην τέχνη σε γυναίκες στον κινηματογράφο, αφενός γιατί δεν έχω ιδέα τι παίζει με τις γυναίκες στη τέχνη γενικά, αφετέρου επειδή ούτε για τις γυναίκες στο κινηματογράφο γνωρίζω πολλά αλλά προτιμώ να το ψάξω μιας και με αφορά άμεσα.

της Γεωργίας Λάφη

Άρωμα Γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Θέατρο

Μήδεια, Άλκηστις, Αντιγόνη, Ιουλιέττα, Οφηλία και τόσες άλλες ηρωίδες του θεάτρου που τα πάθη τους συγκίνησαν και συνεχίζουν να συγκινούν τους θεατές κάθε φορά που ανεβαίνουν στη σκηνή. Γυναικείοι ρόλοι που από την αρχή της καριέρας τους και μέχρι και τους διαδόχους του Σαίξπηρ προορίζονταν

της  Σοφίας Αθανασοπούλου

Παρουσίες

Το πρώτο άρθρο που έγραψα γι’αυτό το θέμα ήταν λίγο αριθμοί, λίγο στατιστικά και γενικώς λίγο έξω από τα νερά μου. Ξεκίνησα να το γράφω έχοντας στο μυαλό μου ότι θα αναφέρω γυναίκες οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, έχουν φέρει κάτι καινούριο στο κινηματογράφο αλλά για κάποιο λόγο ξέφυγα τελειώς. Γι’αυτό λοιπόν γράφω ένα ακόμα, γιατί πιστεύω ότι με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αξίζει να αναφερθούν κάποιες σημαντικές παρουσίες.

της  Γεωργίας Λάφη

Μπαρόκ Αποκεφαλισμοί

Όταν ήμουν περίπου 12; 13; χρονών, η μητέρα μου, μου έκανε δώρο ένα βιβλίο για την Ιστορία της Τέχνης. Ήταν ένα μικρό βιβλίο, που κάλυπτε κυρίως την Αναγέννηση και το Μπαρόκ. Είχα ενθουσιαστεί με το δώρο και αμεσώς .

της  Μαργαρίτας Μπουρνέλη

Που χάθηκαν οι γυναίκες;

Μου αρέσει πολύ η  Ιστορία της Τέχνης. Νιώθω ότι είναι ο δικός μου μοναδικός τρόπος να ανακαλύψω το παρελθόν της τέχνης μου και ίσως να προβλέψω το μέλλον. Μέσα από αυτήν συνειδητοποίησα ότι η γυναίκα έπαιζε κυρίαρχο ρολό στην τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων.

της Ελισσός Θεοχάρη

Ραλλού Μάνου: Μια σύγχρονη Τερψιχόρη

Η Ραλλού Μάνου ήταν μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φιγούρες στον ελληνικό χώρο. Με την πρωτοποριακή της τεχνική καθώς και τις καινοτόμες ιδέες της υπήρξε κινητήριος δύναμη χορευτικής άνθησης και δημιουργίας σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία και ιδιαίτερα στον τομέα των παραστατικών τεχνών.

της Αντωνίας Λεγάτου

Η φίλη μου η τέχνη

Δεν έχω πολλούς φίλους,κυρίως γνωστούς.Αλλά όσους επιλέγω και αποκαλώ φίλους μου είναι ξεχωριστοί .Όχι μόνο για μένα, είναι διαφορετικοί απο τους άλλους.Έτσι είναι και η  φίλη μου η Τέχνη . Την γνώρισα στη Θεσσαλονίκη, αγνάντευε την θάλασσα κάτω απο τις κρεμασμένες ομπρέλες.

της Lou

Είναι απλά αίμα

Η γυναίκα ως θέμα στην τέχνη έχει απασχολήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο σε πολλαπλά επίπεδα. Η μητέρα, το παιδί, η γυναίκα ως αντικείμενο του πόθου, η γυναίκα ως αρχή του κόσμου, μια γιγάντια λίστα που διαρκώς λαμβάνει προσθήκες έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και συγκινήσει την παγκόσμια σφαίρα

της Αρτέμιδος Κολτσίδα