ΥΦΑΝΣΕΙΣ, Ζωγραφική και Ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα | Exhibition Alert

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Η ταπισερί είναι ένας τρόπος έκφρασης που προσωπικά θα μπορούσα να πω οτι δεν τον έχω έντονα συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους Έλληνες εικαστικούς και μου φαντάζει ξένο. Η έκθεση όμως με όνομα “Υφάνσεις, Ζωγραφική και Ταπισερί” στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα ήρθε για να μου αλλάξει ριζικά αυτή την άποψη και εντύπωση που είχα μέχρι και λίγα δευτερόλεπτα πριν μπω στον εκθεσιακό χώρο. Η έκθεση και τα εκθέματα χωρίζονται σε τρεις ενότητες, τις ταπισερί της δεκαετίας του 1960, την παραγωγή των χειροποίητων χαλιών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και τέλος στα νεότερα έργα.


Αυτές οι τρεις ενότητες είναι έντονα αναγνωρίσιμες μέσα στον εκθεσιακό χώρο και δημιουργούν μια φυσική ροή.
Αυτό που μου έκανε εν μέρη εντύπωση ήταν οτι πολλές από τις ταπισερί ήταν κομμάτια “αναπαραγωγής” φωτογραφιών, χαρακτικών ή γλυπτών έργων. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να έχεις απέναντί σου σε συνομιλία το αρχικό π.χ. ζωγραφικό έργο και δίπλα την ταπισερί. Μου έκανε εντύπωση που πολλοί από τους ζωγράφους όπως ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας είχαν δημιουργήσει ταπισερί και είχαν πάρει μέρος σε εκθέσεις με θέμα τους την ταπισερί .

Αν σε ενδιαφέρει αυτή η τεχνική και θέλεις να μάθεις παραπάνω για την ιστορία της και την πορεία της στην Ελλάδα, στον χώρο της έκθεσης φιλοξενείται ένα βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο.
Είναι μια έκθεση που την ευχαριστήθηκα πολύ, είδα την εξέλιξή της από το 1960 μέχρι και σήμερα και πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν και πλάθουν ενα τέτοιο υλικό και μια τέτοια τεχνική.
Θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε αυτή την έκθεση καθώς έχει έργα που ανήκουν σε συλλογές που δεν ξέρω πότε θα ξαναϋπάρξει η ευκαιρία να θεαθούν σε συνομιλία με τα υπόλοιπα έργα και σε μια τόσο απλή χρονολογική η και εικαστική μετάβαση.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στους χώρους του μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, μέχρι τις 16/2/2020. Ώρες και μέρες λειτουργίας Πέμπτη και Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-22:00. Η τιμή του εισιτηρίου είναι από 4-8 ευρώ.

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...

Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η...

Οι φανταστικές μπίζνες μιας πρωτάρας (DM) – part 1: Η έμπνευση

Πριν από 7-8 χρόνια, ξεκίνησα δειλά δειλά να παίζω Dungeons and Dragons. Σαν...

1800, Mία σύντομη κριτική

Μέσα στο (ομολογουμένως) κιτς εθνικιστικό παραλληρημα που έχει πιάσει κυβέρνηση και...

Exhibition alert

Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.   Background  Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.      «Η τέχνη της...

 

Μόνιμες στήλες