Athens Street Food Festival

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Ελισσό Θεοχάρη

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος της Street Food κοινότητας και κουλτούρας στην Ελλάδα. Το πολυδιαφημισμένο Street Food Festival ήρθε και φέτος ανοίγοντας τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπάνε το φαγητό ή θέλουν να δοκιμάσουν νέες αλλά και κλασσικές γεύσεις από την Ελλάδα και τη διεθνή κουζίνα. 

Πριν σχολιάσω το φετινό Athens Street Food Festival, πάμε να δούμε ποια είναι η κουλτούρα του Street Food (για μένα τουλάχιστον) και για ποιο λόγο ξεκίνησε στη μακρινή Ασία.

Οι λόγοι είναι πολλοί και δάφοροι. Ας αρχίσουμε από τη λέξη κουζίνα. Σε πολλές οικογένειες δεν υπήρχε η συσκευή της ηλεκτρικής κουζίνας με αποτέλεσμα να μην μαγειρεύουν και να έχει δημιουργηθεί η ανάγκη μιας οικονομικής λύσης για σίτιση. Μετά τον πόλεμο ή λόγω της μετακίνησης πληθυσμών, πολλές γυναίκες έπρεπε να αρχίσουν να εργάζονται ώστε να συμβάλλουν οικονομικά για να εξασφαλίσουν τροφή στις οικογένειές τους. Τι ήξεραν να κάνουν καλύτερα; Να μαγειρεύουν και αρα έβγαλαν τις σπεσιαλιτέ τους (κάτι γρήγορο, μικρό και εύγευστο) στις άκρες του δρόμου. Μέσα από αυτό προσπάθησαν να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να κρατήσουν ζωντανές διάφορες παραδοσιακές συνταγές που χάνονται. Δεν θα το πάω ανά χώρα και παραδοσιακό φαγητό, γιατί ζήτω που καήκαμε, δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό το άρθρο.

Σήμερα η κουλτούρα του Street Food έχει αλλάξει. Λόγω της τεχνολογίας και του instagram, πρέπει όλα να είναι πιο μεγάλα, πιο γρήγορα και πιο όμορφα στο φακό. Επίσης μπορείς να βρεις φαγητό για όλες τις οικονομικές δυνατότητες.

Γυρίζοντας πίσω στην Ευρώπη και το Athens Street Food Festival, αυτοί είναι οι λόγοι που δεν με συγκίνησε φέτος. Δεν μπόρεσα να βρω την ποικιλία ούτε σε επίπεδο budget, ούτε σε γευστικούς ορίζοντες. Οι πλειονότητα ήταν μπεργκεράδικα και όλα τα μαγαζιά που βρέθηκαν εκεί είχαν, ας το πούμε, ανεβασμένες τιμές συγκριτικά με παλαιότερα Athens Street Food Festival που έχω παρευρεθεί. Αυτή η μαγεία των μικρών μερίδων, της ποικιλίας και του φαγητού που μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικές τσέπες και ουρανίσκους μου έλλειψε πάρα μα πάρα πολύ.

Ειδικά για ένα άτομο σαν εμένα που λατρεύω το φαγητό, νιώθω ότι τα μαγαζιά που ήταν εκεί επαναλαμβάνονται. Προσωπικά από τα μαγαζιά που ήταν εκεί, μόνο από 5 δεν είχα δοκιμάσει (ναι είμαι κοιλιόδουλη). Περίμενα ότι θα ανακαλύψω καινούριες γεύσεις, ότι θα έχουν δείγματα από τα μενού τους, ώστε να μπορείς να δοκιμάσεις από πολλούς κάτι λίγο, χωρίς να εξαντλήσεις τον προϋπολογισμό του κράτους. Με το κλίμα που επικράτησε φέτος θα μπορούσα να πάω στα μαγαζιά τους κανονικά και να φάω με την ησυχία μου χωρίς να έχω ένα σωρό κόσμο να με σπρώχνει, καθώς και όλη αυτή τη βαβούρα.

Νιώθω σα να έχει χαθεί η μαγεία και είναι απλά μια ακόμα γιορτή φαγητού που αν δεν έχει κάτι συνταρακτικό του χρόνου, εμένα με έχει χάσει από το πελατολόγιό της.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν σας λέω να μην πάτε αλλά για μένα πλέον έχει χάσει την έννοια του Street Food όπως σας την μετέφερα πιο πάνω.

Το τελευταίο 3ημερο του Athens Street Food Festival είναι 24-25-26 Μαΐου στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι 2,50 ευρώ ανά άτομο.

Αν πάτε, θα χαρώ να μου πείτε την άποψή σας!

δείτε επίσης

Μόδα και Σεξουαλική Απελευθέρωση

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά...
διαβάστε περισσότερα

Μια έκθεση για τον Stanley Kubrick που (σε) ταξιδεύει.

Αν στα γούστα σας συνδυάζονται ένα πάθος...
διαβάστε περισσότερα

Τέχνες και Άνθρωποι με αναπηρίες – Μία σχέση με πολλά “εμπόδια”.

Το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο για να αναλυθεί σε λίγες γραμμές αλλά με αφορμή την...
διαβάστε περισσότερα

SOUL ANATOMIES – Μια έκθεση για τον ανθρώπινο ψυχισμό μας συστήνει έναν νέο χώρο τέχνης στην Αθήνα.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Artists like Cats Soldiers like Dogs – Μια έκθεση για τις αδέσποτες γάτες της πλατείας προσκοπων.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Dream Big Too – Art Zone 42 | Exhibition Alert

Οι υποχρεώσεις και οι δουλείες μου με έσυραν στην ευρύτερη περιοχή του...
διαβάστε περισσότερα

Νύχτα πολιτισμού στην Αθήνα “Age is just a number” 2019 | Τι θα δείτε και που.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το...
διαβάστε περισσότερα

Παλεύοντας με τον πόνο – Frida Kahlo

Η Φρίντα μπήκε στη ζωή μου όπως μπαίνει ένα τριαντάφυλλο στην ζωή ενός παιδιού....
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα από την Ελισσό

Street Art

Η τέχνη είναι ζωντανή και ενσωματωμένη με έναν μαγικό τρόπο στην καθημερινότητά μας. Είναι οι ήχοι της γραφικής λατέρνας που ακούς διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας, οι πλανόδιοι μουσικοί ακόμα και τα αναρίθμητα graffiti, που χάνονται ή περνάνε απαρατήρητα μέσα στην...
περισσότερα

Exhibition Alert! – Πικάσο και Αρχαιότητα

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης λαμβάνει χώρα η έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και...
περισσότερα

Μαρία Κάλλας – Ο μύθος ζεί

H Αθήνα είναι μια πόλη σε συνεχή κίνηση. Μια από τις τρέχουσες εκθέσεις στην εικαστική ζωή της Αθήνας ασχολείται με μια από της διασημότερες γυναίκες σοπράνο του κόσμου που ακούει στο όνομα Μαρία Κάλλας. Η έκθεση ονομάζεται  “Μαρία Κάλλας: O μύθος ζει”, και...
περισσότερα

Athens Street Food Festival

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος της Street Food κοινότητας και κουλτούρας στην Ελλάδα. Το πολυδιαφημισμένο Street Food Festival ήρθε και φέτος ανοίγοντας τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπάνε το φαγητό ή θέλουν να δοκιμάσουν νέες αλλά και κλασσικές γεύσεις από...
περισσότερα

To come (extend ed)

Όπως ταξιδεύουμε εμείς (οι κοινοί θνητοί), έτσι ταξιδεύει κι η τέχνη. Από ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του κόσμου, που ακούει στο όνομα Pompidou (Παρίσι), ταξίδεψε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γλυπτικό, το οποίο...
περισσότερα

Exhibition alert

“Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη” του Ιωάννη Μπομπολάκη στην Artzone42

Η γκαλερί Art zone 42 φιλοξενεί την 7η ατομική έκθεση του Ιωάννη Μπομπολάκη με τίτλο "Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη". Η γκαλερί Art zone 42 φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του Ιωάννη Μπομπολάκη με τίτλο "Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη".Σε αυτή του την έκθεση...
περισσότερα

Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η Μαρία Λιόλιου μοιράζεται μαζί μας συναρπαστικές πτυχές της μόδας

Dress to Distress … ή αλλιώς μια μικρή εισαγωγή στον όρο Political Dressing.

Τα Παιδία Παίζει

Modern Art

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία