Athens Street Food Festival

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Ελισσό Θεοχάρη

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος της Street Food κοινότητας και κουλτούρας στην Ελλάδα. Το πολυδιαφημισμένο Street Food Festival ήρθε και φέτος ανοίγοντας τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπάνε το φαγητό ή θέλουν να δοκιμάσουν νέες αλλά και κλασσικές γεύσεις από την Ελλάδα και τη διεθνή κουζίνα. 

Πριν σχολιάσω το φετινό Athens Street Food Festival, πάμε να δούμε ποια είναι η κουλτούρα του Street Food (για μένα τουλάχιστον) και για ποιο λόγο ξεκίνησε στη μακρινή Ασία.

Οι λόγοι είναι πολλοί και δάφοροι. Ας αρχίσουμε από τη λέξη κουζίνα. Σε πολλές οικογένειες δεν υπήρχε η συσκευή της ηλεκτρικής κουζίνας με αποτέλεσμα να μην μαγειρεύουν και να έχει δημιουργηθεί η ανάγκη μιας οικονομικής λύσης για σίτιση. Μετά τον πόλεμο ή λόγω της μετακίνησης πληθυσμών, πολλές γυναίκες έπρεπε να αρχίσουν να εργάζονται ώστε να συμβάλλουν οικονομικά για να εξασφαλίσουν τροφή στις οικογένειές τους. Τι ήξεραν να κάνουν καλύτερα; Να μαγειρεύουν και αρα έβγαλαν τις σπεσιαλιτέ τους (κάτι γρήγορο, μικρό και εύγευστο) στις άκρες του δρόμου. Μέσα από αυτό προσπάθησαν να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να κρατήσουν ζωντανές διάφορες παραδοσιακές συνταγές που χάνονται. Δεν θα το πάω ανά χώρα και παραδοσιακό φαγητό, γιατί ζήτω που καήκαμε, δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό το άρθρο.

Σήμερα η κουλτούρα του Street Food έχει αλλάξει. Λόγω της τεχνολογίας και του instagram, πρέπει όλα να είναι πιο μεγάλα, πιο γρήγορα και πιο όμορφα στο φακό. Επίσης μπορείς να βρεις φαγητό για όλες τις οικονομικές δυνατότητες.

Γυρίζοντας πίσω στην Ευρώπη και το Athens Street Food Festival, αυτοί είναι οι λόγοι που δεν με συγκίνησε φέτος. Δεν μπόρεσα να βρω την ποικιλία ούτε σε επίπεδο budget, ούτε σε γευστικούς ορίζοντες. Οι πλειονότητα ήταν μπεργκεράδικα και όλα τα μαγαζιά που βρέθηκαν εκεί είχαν, ας το πούμε, ανεβασμένες τιμές συγκριτικά με παλαιότερα Athens Street Food Festival που έχω παρευρεθεί. Αυτή η μαγεία των μικρών μερίδων, της ποικιλίας και του φαγητού που μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικές τσέπες και ουρανίσκους μου έλλειψε πάρα μα πάρα πολύ.

Ειδικά για ένα άτομο σαν εμένα που λατρεύω το φαγητό, νιώθω ότι τα μαγαζιά που ήταν εκεί επαναλαμβάνονται. Προσωπικά από τα μαγαζιά που ήταν εκεί, μόνο από 5 δεν είχα δοκιμάσει (ναι είμαι κοιλιόδουλη). Περίμενα ότι θα ανακαλύψω καινούριες γεύσεις, ότι θα έχουν δείγματα από τα μενού τους, ώστε να μπορείς να δοκιμάσεις από πολλούς κάτι λίγο, χωρίς να εξαντλήσεις τον προϋπολογισμό του κράτους. Με το κλίμα που επικράτησε φέτος θα μπορούσα να πάω στα μαγαζιά τους κανονικά και να φάω με την ησυχία μου χωρίς να έχω ένα σωρό κόσμο να με σπρώχνει, καθώς και όλη αυτή τη βαβούρα.

Νιώθω σα να έχει χαθεί η μαγεία και είναι απλά μια ακόμα γιορτή φαγητού που αν δεν έχει κάτι συνταρακτικό του χρόνου, εμένα με έχει χάσει από το πελατολόγιό της.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν σας λέω να μην πάτε αλλά για μένα πλέον έχει χάσει την έννοια του Street Food όπως σας την μετέφερα πιο πάνω.

Το τελευταίο 3ημερο του Athens Street Food Festival είναι 24-25-26 Μαΐου στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι 2,50 ευρώ ανά άτομο.

Αν πάτε, θα χαρώ να μου πείτε την άποψή σας!

δείτε επίσης

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Γριά καραντινάτη

Κορίτσια και αγόρια απανταχού, καλημέρα και...
διαβάστε περισσότερα

Patricia Highsmith – Η μεγάλη κυρία των ψυχολογικών Θρίλερ

Η Πατρίσια Χάισμιθ, Αμερικανίδα συγγραφέας, γεννήθηκε το 1921 στο Fort Worth του...
διαβάστε περισσότερα

Ανοίγουν σήμερα οι Αρχαιολογικοί Χώροι

Από σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, περισσότεροι από 200 αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτοί...
διαβάστε περισσότερα

Αντί Εξόδου: Google Arts & Culture Rijksmuseum

Το Μουσείο Rijks του Άμστερνταμ ενώνει τις δυνάμεις του με την Google για την...
διαβάστε περισσότερα

Top 10: Κλεμμένοι Πίνακες που Ανακτήθηκαν

Το 1984 αυτός ο εξέχων πίνακας του Caravaggio εκλάπει, όταν κλέφτες μπήκαν στον...
διαβάστε περισσότερα

Δέκα Ρεύματα της Αρχιτεκτονικής με απλά λόγια

Δεν έχω καμία σχέση με την αρχιτεκτονική αν και έχω σπουδάσει μηχανικός. Ναι, ξέρω...
διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιάρα ψυχή, με όλα τα μέσα

Δύο μήνες εγκλεισμού. Ακύρωση πλάνων παρά την σταδιακή επανένταξη στη ζωή όπως την...
διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα από την Ελισσό

Street Art

Η τέχνη είναι ζωντανή και ενσωματωμένη με έναν μαγικό τρόπο στην καθημερινότητά μας. Είναι οι ήχοι της γραφικής λατέρνας που ακούς διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας, οι πλανόδιοι μουσικοί ακόμα και τα αναρίθμητα graffiti, που χάνονται ή περνάνε απαρατήρητα μέσα στην...
περισσότερα

“Top Girls” στο θέατρο Πόρτα

Το θέατρο Πόρτα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου φιλοξενεί το γνωστό έργω TOP GIRLS της Caryl Churchill σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοοσχόπουλου. Το θέατρο Πόρτα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου φιλοξενεί το γνωστό έργω TOP GIRLS της Caryl Churchill σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοοσχόπουλου....
περισσότερα

Athens Street Food Festival

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος της Street Food κοινότητας και κουλτούρας στην Ελλάδα. Το πολυδιαφημισμένο Street Food Festival ήρθε και φέτος ανοίγοντας τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπάνε το φαγητό ή θέλουν να δοκιμάσουν νέες αλλά και κλασσικές γεύσεις από...
περισσότερα

Μία μάσκα που μου άλλαξε τρόπο σκέψης

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και κάπως έτσι στήνεται και διαμορφώνεται το εκάστοτε πολιτισμικό περιβάλλον. Φεβρουάριος ! Ο μήνας των ερωτευμένων, του τριωδίου και ο μήνας που αποφάσισα να βγω από το σπίτι μου και να...
περισσότερα

Μια βόλτα στην Βιβλιοθήκη

Η λογοτεχνία είναι μια από τις πιο όμορφες και εκλεπτυσμένες μορφές τέχνης. Παίζει με τις λέξεις για να σε κρατήσει μαζί της μέχρι το τέλος της σελίδας, το τέλος ενός βιβλίου ή για να σου κρατήσει συντροφιά για όλη σου την ζωή. Το καλύτερο μέρος για να βρεις ένα...
περισσότερα

Exhibition alert

Έκθεση των πτυχιακών θέσεων των τελειόφοιτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Από Σήμερα 17 Ιουνίου παρουσιάζεται έκθεση από τους τελειόφοιτους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για την παρουσίαση των πτυχιακών τους. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής, στην οδό Πειραιώς...
περισσότερα

Μόνιμες στήλες

Time Capsule

Η Μαρία Λιόλιου μοιράζεται μαζί μας συναρπαστικές πτυχές της μόδας

Dress to Distress … ή αλλιώς μια μικρή εισαγωγή στον όρο Political Dressing.

Τα Παιδία Παίζει

Modern Art

Φτιάξε καφέ να στα πω

Η Absolute μας δίνει την δική της ματιά στην λογοκρισία
10 Μάσκες θανάτου που έμειναν στην ιστορία