Αφήνοντας τον σκοταδισμό να κρύψει την τέχνη...

τoυ Κωνσταντίνου Μωραϊτη

Πρόσφατα Post

Γνωρίστε τον αρθρογράφο

Κωνσταντίνος Μωραϊτης

Μεσαίωνα είσαι εκεί ; καποιοι κύριοι σε ζητούν…

Εδώ και αρκετό καιρό η κοινή γνώμη παρακολουθεί μέσω των ΜΜΕ και του ίντερνετ ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών με τελευταίο θύμα του το γλυπτό Phylax στο παλαιό Φάληρο. Τι σημαίνει αυτό όμως για την τέχνη και τι για τον πολιτισμό μας;

Προσπαθώντας να θέσω τις παραμέτρους που θα βοηθήσουν στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων θα ανατρέξω στην αρχή του “κακού” στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Όταν ο δήμoς παλαιού Φαλήρου πριν ενα μήνα ανέβασε ένα γλυπτό του καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου με τίτλο Phylax , το οποίο αναπαριστούσε ενα ανθρωπόμορφο πλάσμα με φτερά και πρόσωπο που έφερνε σε κάτι ανάμεσα σε ερπετό και σαλιγγάρι, άρχισαν πολλές “χριστιανικές” κραυγές μίσους και αφορισμοί, ονομάζοντας το άγαλμα μέχρι και στρατιώτη του Σατανά. Το κακόγουστο αυτό αστείο συνεχίστηκε με λυτανίες , αγιασμούς και πορείες γεμάτων αγάπη “χριστιανών” που ευχόντουσαν πέρα απο την παραδειγματική καταστροφή του έργου και τον θάνατο του καλλιτέχνη και του δημάρχου που τόλμησε να εγκρίνει την τοποθέτηση του.

Θα μου πείτε εδώ και που είναι η έκπληξη… Είναι γεγονός οτι η σύγχρονη τέχνη συχνά στοχεύει σε πιο αφηρημένες μορφές με σκοπό την διεύρυνση του φάσματος των ερμηνειών που μπορούν να εξάγουν όσοι παρατηρούν το έργο. Όπως επίσης είναι και γεγονός οτι έχουμε ένα ακραία συντηρητικό κομμάτι στην κοινωνία μας με πολύ μεγάλη δράση απέναντι σε οτι χαρακτηρίζουν βλάσφημο (βλέπε Corpus cristi , τον συνεχόμενο βανδαλισμό τους αγάλματος “Η πτώση του Ικαρου” στο Μεταξουργείο και πολλά, ΠΟΛΛΑ ακόμα ). Αρα ένα και ένα κανουν δύο, απλά μαθηματικά , σωστά;

ΌΧΙ , γιατί ευτυχώς η δυστυχώς το πως μια κοινωνία αντιμετωπίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό δεν μπορεί να απλουστευθεί σε μαθηματικά πρωτης δημοτικού. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο επίπεδο μόρφωσης ενος λαού, στον πολιτισμό του και στην ανοχή που δείχνει σε τέτοιες πράξεις επιβολής. Και θα σταθώ στο τελευταίο… η ανοχή, εκεί για εμένα είναι το πρόβλημα, όταν έχεις ως κοινωνία ανοχή σε τέτοιες πράξεις δίνεις τον χώρο στους φονταμενταλιστές να διεκδικούν την περαιτέρω επιβολή των απόψεων τους.

Όταν τότε στο Corpus Cristi, έξω απο το θέατρο χυτήριο παρακολουθούσαμε ένα show που κάλλιστα θα ζήλευε καθε μεσαιωνικός όχλος, με βουλευτές του Νεοναζιστικού κόμματος Χ.Α., παπάδες και ενα γενικευμένο συφερτό το ανεχτήκαμε και δεν δώσαμε την πρέπουσα απάντηση. Βασικό πρόβλημα είναι οτι ανεχτήκαμε και την ανοχή που έδειξε σε αυτούς του φανατισμένους με τους πυρσούς και τις απειλές για την ζωη των ηθοποιών, το κράτος και η αστυνομία. Ακριβώς το γεγονός οτι ως κοινωνία προσπεράσαμε την ανοχή των αρχών σε μεσαιωνικά σκηνικα απλα και μόνο επειδη συμμετείχαν βουλευτές λέει πολλά για την παρακμή του πολιτισμού μας.

Το Phylax λοιπόν ανέβηκε στις 07/12 και κατέβηκε απο κουκουλοφόρους στις 18/1 … η αντίδραση στην επιβολή της αισθητικής αυτής της σκοταδιστικής μειοψηφίας για πότε λέμε να αρχίσει;

Ο δήμαρχος του Φαλήρου δήλωσε οτι δεν θα ξανανεβάσει το έργο αν δεν πιαστούν οι βάνδαλοι και συμφωνώ μαζί του, ποιο το νόημα να καταστρέφεται ένα έργο τέχνης απλά και μόνο επειδη όσοι φιλόμουσοι υπάρχουν σε αυτήν την κοινωνία δεν έχουν την διάθεση να αντιταχθούν στους σκοταδιστές.

Θα ήθελα εδω να προσθέσω κάτι τελευταίο και μετα να αφήσω σε εσάς τα συμπεράσματα όσων αφορά το επίπεδο του πολιτισμού της κοινωνίας μας.

Φίλτατοι σκοταδιστές είτε σας αρέσει είτε όχι το Σύνταγμα αυτου του κράτους κατοχυρώνει την ανεξιθρησκεία και δεν επιτρέπει να επιβάλλετε σε κανέναν την μυθολογία σας και την αισθητική σας. Ακόμα και το Σύνταγμα και οι νόμοι να έκαναν τα στραβά μάτια, όπως κάνουν σε τόσα πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάθε διάθεση να πολεμήσουν τον σκοταδισμό που επιβάλετε. Οπότε την επόμενη φορά που θα ανάψετε τους πυρσούς σας για να επιτεθείτε σε καποιο έργο ή σε κάποιον καλλιτέχνη υποστηρίζοντας οτι το κάνετε για τον φιλέυσπλαχνο και πανάγαθο θεό σας, γυρίστε αυτους τους πυρσούς στον εαυτό σας και γλυτώστε αυτον τον πλανήτη απο το βάρος του φανατισμού σας.

 

 

 

Κωνσταντίνος Μωραϊτης

Φωτογραφία: Gazzetta.gr
     Δείτε επίσης

Μόδα και Σεξουαλική Απελευθέρωση

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που...
περισσότερα

Νύχτα πολιτισμού στην Αθήνα “Age is just a number” 2019 | Τι θα δείτε και που.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που...
περισσότερα

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ – Κριτική του δίσκου “Οικόπεδο στο κύμα” των Amantes Amentes

Το καλοκαίρι του 2018 ο παραπολυφιλοςμου Μιχάλης Σαντοριναίος με προσκάλεσε στο live της μπάντας...
περισσότερα

SOUL ANATOMIES – Μια έκθεση για τον ανθρώπινο ψυχισμό μας συστήνει έναν νέο χώρο τέχνης στην Αθήνα.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που...
περισσότερα

Μια έκθεση για τον Stanley Kubrick που (σε) ταξιδεύει.

Αν στα γούστα σας συνδυάζονται ένα πάθος για τις ταινίες του Stanley Kubrick και μια αδυναμία προς...
περισσότερα