Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Γνωρίστε την αρθρογράφο

Νικολέτα Ντρέκου

Η Tina Modotti, φωτογραφία του δασκάλου της φωτογραφίας Edward Weston, 1923

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με τις ώρες άρθρα για τη Frida Kahlo.

Βιογραφικά στοιχεία:

Η Tina Modotti ήταν φωτογράφος από τη βόρεια Ιταλία με γονείς μετανάστες στις ΗΠΑ και έζησε από το 1896 ως το 1942. Ήταν κομμουνίστρια και ενάντια στο Σταλινισμό ενώ ήταν ενεργό μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Πέθανε από έμφραγμα μυοκαρδίου όπως ο Μάσλοφ (ηγέτης Γερμανών κομμουνιστών) και ο Ντερζίνσκι (ηγέτης Πολωνών κομμουνιστών που έδρασε κυρίως στη Λετονία), αφήνοντας υπόνοιες για δολοφονίες από την Κα Γκε Μπε που δε διερευνήθηκαν όμως ποτέ. Πολέμησε στο Μεξικό το 1920 και γνώρισε το ζεύγος Ριβέρα – Κάλο με το οποίο ήταν αχώριστοι, διώχθηκε από τη χώρα, λόγω του ταπεραμέντου και του τρόπου ζωής της, κάτι που την ανάγκασε να ταξιδέψει ως το Ρότερνταμ φρουρούμενη. Από εκεί ταξίδεψε μέχρι την Μόσχα, όπου αποφάσισε να αφήσει τη φωτογραφία για να ενταχθεί στο αντιφασιστικό κίνημα. Μετά από τη λήξη του Ισπανικού εμφυλίου του 1936 στον οποίο συμμετείχε, αποσύρεται στο Μεξικό χωρίς τα πραγματικά της στοιχεία και ζει εκεί ως το τέλος της. Έγινε γνωστή όταν δολοφονήθηκε ο εραστής της Χούλιο Αντόνιο Μέλο (ένας από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας), ο οποίος πυροβολήθηκε εν ψυχρώ δίπλα της στο δρόμο.

Καλλιτεχνική πορεία: Από μικρή ηλικία μάθαινε φωτογραφία δίπλα στον επαγγελματία θείο της, συμμετείχε σε ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου από Ιταλούς του Σαν Φρανσίσκο. Τη δεκαετία του ’20 μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου έπαιξε σε ταινίες βωβού κινηματογράφου όπως το The Tiger’s Coat και το I can explain, ενώ υπήρξε και μοντέλο. Συνέχισε τη φωτογραφική της εξέλιξη δίπλα στον δάσκαλο και εραστή της Edward Weston, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί της για γυμνά της πορτραίτα. Η Τίνα καλλιέργησε πλάι του, επηρεασμένη φυσικά, το δικό της ύφος με ρεαλιστική αποτύπωση των ενδιαφερόντων της. Στιγμές καθημερινές, ζωή, έρωτας, κοινωνικά προβλήματα, δυστυχία του λαού, πρώτη προσέγγιση πολιτικής φωτογραφίας του Μεξικού, τα μάτια της εργατικής τάξης, όπως χαρακτηρίστηκε. Χρησιμοποιούσε πάντοτε φυσικό φως και θόλωνε το φόντο ώστε να εστιάζει εντελώς στο αντικείμενο αποτύπωσης.  

Woman with flag Mexico

Portrait of Frida Kahlo

             

                                                        

Καλλιτεχνικό αποτύπωμα:

Αναλυτές και φωτογράφοι χωρίζουν την φωτογραφική πορεία της Μοντόττι σε δύο περιόδους. Η πρώτη της είναι σαφώς όντας μαθητευόμενη και οι απεικονίσεις της γίνονται με την καθοδήγηση άρα και τη ματιά, εν μέρη, του δασκάλου της, ενώ η δεύτερη είναι η πολιτική φωτογραφία. Με την πρώτη έκθεση φωτογραφίας της που διοργανώνει στο Μεξικό, επισφραγίζεται η πολιτική οπτική της Μοντόττι και μέσα από την  τέχνη της. Επιλέγει εντελώς στοχευμένα τα θέματά της που είναι ο μόχθος της εργατικής τάξης και οι καταπιεσμένοι άνθρωποι. Στα πορτραίτα της αποτυπώνει τα πιστεύω της και το αποτέλεσμα της δουλειάς της, είναι το καθρέφτισμα της ιδεολογίας της που υποστήριξε ως τρόπο ζωής μέχρι το τέλος. 

Η Τίνα Μοντόττι ήταν μια προσωπικότητα
που έπαιξε το ρόλο της στο χώρο της τέχνης
της φωτογραφίας και της ιστορίας,
ο θάνατος της δεν εξιχνυάστηκε ποτέ
πραγματικά, αλλά φρόντισε να μην ξεχαστεί
με το πέρασμα των χρόνων το έργο της.
Σώζονται περίπου 250 φωτογραφίες της
με πιο γνωστή εκείνη με μια δέσμη
από τριαντάφυλλα, η οποία πωλήθηκε
σε δημοπρασία έναντι 165.000 δολαρίων.
Το αν η ίδια θα συμφωνούσε με
την πώληση αυτή, ίσως και να είχε
να προσθέσει κάτι στο δημόσιο
καλλιτεχνικό διάλογο.
Σίγουρα πρόκειται για μια φιγούρα μοναδική
που καλό θα ήταν να τη φέρνουμε στο νου
και να εμπνεόμαστε, τόσο για την αγνή πίστη
στις ιδέες της όσο και για τον τρόπο ζωής
που τόλμησε να διεκδικήσει,
σ έναν κόσμο πολύ δυσκολότερο
απ’ αυτόν που βιώνουμε.

Ο Πάμπλο Νερούδα σοκαρισμένος από το θάνατο της επαναστάτριας φωτογράφου γράφει πάνω στον τάφο της <<Τέλειο το ευγενικό σου όνομα, τέλεια η εύθραυστη ζωή σου μέλισσες, σκιές, φωτιά, χιόνι, σιωπή και καπνός ενώθηκαν με ατσάλι και σύρμα και γύρη για να δημιουργήσουν το σταθερό και λεπτό σου είναι>>.

 

Ντρέκου Νικολέτα 

 

Βιβλιογραφία:

  δείτε επίσης

Ο Πολιτισμός ως Δούρειος Ίππος

 Ο Πολιτισμός ως έννοια προκύπτει στη...
διαβάστε περισσότερα

Η φωτογραφία της Τίνα Μοντόττι

Έπεσα επάνω στο όνομα της διαβάζοντας με...
διαβάστε περισσότερα

Η χαρά της ζωής – Χένρι Ματίς

Θεωρώ χρήσιμη πάντοτε μια σύντομη...
διαβάστε περισσότερα

1800, Mία σύντομη κριτική

Μέσα στο (ομολογουμένως) κιτς εθνικιστικό...
διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη για την θανατική ποινή

Η αλήθεια είναι πως ήταν άλλο το πρόγραμμα για αυτόν τον μήνα, όμως η επικαιρότητα...
διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη απέναντι στον πόλεμο

Σε κάθε ζοφερή πραγματικότητα που αναβιώνει κάθε γενιά, η τέχνη ήταν πάντα εκεί, να πάρει θέση, να υπογραμμίσει την ανάγκη για ζωή και συνύπαρξη, να καυτηριάσει την ωμή αλήθεια του αναίτιου θανάτου και να δώσει το παρόν απέναντι σε έναν δύσκολο καιρό.

διαβάστε περισσότερα

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» με live μουσική στον κήπο του Μεγάρου

Η ανακάλυψη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού...
διαβάστε περισσότερα

Μήδεια του “Μποστ” – Μια σατιρική κωμωδία σε περιοδεία

Η σατιρική κωμωδία του Μποστ ξεκινά την περιοδεία της σε διάφορα μέρη της χώρας...
διαβάστε περισσότερα

Exhibition alert

Η τέχνη της υπέρβασης του καρκίνου: Από την ασθένεια στην δημιουργικότητα

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.   Background  Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης MSD Israel δημιούργησε το 2019 μια έκθεση όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη.      «Η τέχνη της...
περισσότερα

 

Μόνιμες στήλες