Μαρία Κάλλας - Ο μύθος ζεί

Ίδρυμα Θεοχαράκη της Ελισσός Θεοχάρη

H Αθήνα είναι μια πόλη σε συνεχή κίνηση. Μια από τις τρέχουσες εκθέσεις στην εικαστική ζωή της Αθήνας ασχολείται με μια από της διασημότερες γυναίκες σοπράνο του κόσμου που ακούει στο όνομα Μαρία Κάλλας.

Η έκθεση ονομάζεται  “Μαρία Κάλλας: O μύθος ζει”, και αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και φωτογραφίες της παγκοσμίου φήμης Ελληνοαμερικανίδας σοπράνο.

Μέσα από τα εκθέματα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να ρίξω μια γρήγορη ματιά στην πολυτάραχη ζωή της. Αντικείμενα που προέρχονται και αντιπροσωπεύουν τα χρόνια της λαμπρής της άνθησης αλλά μέχρι και το τέλος, την εποχή της παρακμής.

Αντικείμενα που είχαν σημασία για εκείνη, και μας ταξιδεύουν στης όπερες που πρωταγωνιστούσε, στα γκαλά, στα σκάνδαλα αλλά και στην πολυτάραχη προσωπική της ζωή.

 

Έχοντας την ευκαιρία να γνωρίζω τον συλλέκτη Νίκο Χαραλαμπόπουλο, που προσφέρει αυτό το μοναδικό υλικό στο ευρύ κοινό, ήμουν στην ευχάριστη θέση να παραβρεθώ σε μια ξενάγηση που έγινε από τον ίδιο. Ήταν μαγικό: ένιωσα μέσα σε δευτερόλεπτα να ταξιδεύω στον χρόνο και προσγειώνομαι σε εκείνη την εποχή, να γίνομαι κομμάτι της ζωής της, και να ενσωματώνομαι ανάμεσα στα μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ που φορούσε στις παραστάσεις, σαν να βλέπω την ζωή της από τα παρασκήνια ή από μια κλειδαρότρυπα.

Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ενδιαφέρον για λάτρες και μη της Μαρία Κάλλας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για θέαση των συγκεκριμένων εκθεμάτων, επειδή η προέλευση τους είναι κυρίως από ιδιωτική συλλογή, κομμάτια που είναι μοναδικά και άξια θαυμασμού.

Τέλος η συλλογή φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 29/10/2017. Η είσοδος είναι 6 ευρώ και 3 ευρώ το μειωμένο.

  δείτε επίσης

10 Πίνακες που εκλάπησαν – και αγνοείται η τύχη τους

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ πολλές φορές όταν πηγαίνω σε ένα μουσείο πιάνω τον εαυτό μου να...
περισσότερα

Όταν η επιστήμη γίνεται τέχνη.

Ζούμε σε μια εποχή που αναμφισβήτητα η τέχνη της φωτογραφίας είναι πολύ διαδεδομένη και προσβάσιμη...
περισσότερα

Γιατί το περιθώριο είναι Τέχνη;

Αυτές τις γιορτινές μέρες που πέρασαν, ο νους μου όλο πήγαινε σε εκείνους που είναι μόνοι ή/και...
περισσότερα

Οι απειλές Trump για καταστροφή μνημείων του Ιράν, ένα έγκλημα πολέμου στα σκαριά.

Οι απειλές Trump για καταστροφή μνημείων του Ιράν, παράμετροι και αντιδράσεις.Ο Trump απειλεί να...
περισσότερα

Περισσότερα απο την Ελισσό

Νοσταλγία – Μια ομαδική έκθεση για τα 20 χρόνια του μουσείου Φρυσίρα

Νοσταλγία, μια έκθεση που μας παρουσιάζει 56 καταξιωμένος και γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες που τα έργα τους ανήκουν στη συλλογή Θεοχαράκη, αλλά είχαν αποκτηθεί πριν την ίδρυση και δημιουργία του μουσείου. Μέσα από αυτή την έκθεση έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε και να...
περισσότερα

“Top Girls” στο θέατρο Πόρτα

Το θέατρο Πόρτα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου φιλοξενεί το γνωστό έργω TOP GIRLS της Caryl Churchill σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοοσχόπουλου. Το θέατρο Πόρτα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου φιλοξενεί το γνωστό έργω TOP GIRLS της Caryl Churchill σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοοσχόπουλου....
περισσότερα

Exhibition Alert! – Πικάσο και Αρχαιότητα

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης λαμβάνει χώρα η έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και...
περισσότερα

‘Εκθεση Κόμικσ, Oresteia Reversed | Exhibition Alert

Από τη μέρα που ξεκίνησε η στήλη ήταν απλά θέμα χρόνου να ασχοληθούμε με αυτό το παιχνίδι, που όπως καταλαβαίνετε, πιο άμεση σχέση με την τέχνη δεν θα μπορούσε να έχει. Η έκθεση κόμικς, Oresteia Reversed φιλοξενείται στο ίδρυμα Κακογιάννη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι...
περισσότερα