Μαρία Κάλλας - Ο μύθος ζεί

Ίδρυμα Θεοχαράκη της Ελισσός Θεοχάρη

H Αθήνα είναι μια πόλη σε συνεχή κίνηση. Μια από τις τρέχουσες εκθέσεις στην εικαστική ζωή της Αθήνας ασχολείται με μια από της διασημότερες γυναίκες σοπράνο του κόσμου που ακούει στο όνομα Μαρία Κάλλας.

Η έκθεση ονομάζεται  “Μαρία Κάλλας: O μύθος ζει”, και αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και φωτογραφίες της παγκοσμίου φήμης Ελληνοαμερικανίδας σοπράνο.

Μέσα από τα εκθέματα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να ρίξω μια γρήγορη ματιά στην πολυτάραχη ζωή της. Αντικείμενα που προέρχονται και αντιπροσωπεύουν τα χρόνια της λαμπρής της άνθησης αλλά μέχρι και το τέλος, την εποχή της παρακμής.

Αντικείμενα που είχαν σημασία για εκείνη, και μας ταξιδεύουν στης όπερες που πρωταγωνιστούσε, στα γκαλά, στα σκάνδαλα αλλά και στην πολυτάραχη προσωπική της ζωή.

 

Έχοντας την ευκαιρία να γνωρίζω τον συλλέκτη Νίκο Χαραλαμπόπουλο, που προσφέρει αυτό το μοναδικό υλικό στο ευρύ κοινό, ήμουν στην ευχάριστη θέση να παραβρεθώ σε μια ξενάγηση που έγινε από τον ίδιο. Ήταν μαγικό: ένιωσα μέσα σε δευτερόλεπτα να ταξιδεύω στον χρόνο και προσγειώνομαι σε εκείνη την εποχή, να γίνομαι κομμάτι της ζωής της, και να ενσωματώνομαι ανάμεσα στα μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ που φορούσε στις παραστάσεις, σαν να βλέπω την ζωή της από τα παρασκήνια ή από μια κλειδαρότρυπα.

Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ενδιαφέρον για λάτρες και μη της Μαρία Κάλλας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για θέαση των συγκεκριμένων εκθεμάτων, επειδή η προέλευση τους είναι κυρίως από ιδιωτική συλλογή, κομμάτια που είναι μοναδικά και άξια θαυμασμού.

Τέλος η συλλογή φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 29/10/2017. Η είσοδος είναι 6 ευρώ και 3 ευρώ το μειωμένο.

  δείτε επίσης

10 memorable χαρακτήρες comic με μάσκα

Όταν με ενημέρωσαν οι συμπάσχοντες τέχνης Arthub fellows για το θέμα του μήνα ένιωσα: “μπερδεμένη...
περισσότερα

Δημιουργία Παιχνιδιών. Επιστήμη ή τέχνη;

Είναι ένα μεγάλο ερώτημα που δύσκολα θα απαντηθεί. Αν και η προσπάθεια για την επινόηση νέων...
περισσότερα

Μια άποψη για την τέχνη

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν ταλανίσει την ανθρωπότητα είναι αυτό περί του τι εστί τέχνη....
περισσότερα

Στη Πόλη Μου

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και κάπως έτσι...
περισσότερα

Περισσότερα απο την Ελισσό

Μία μάσκα που μου άλλαξε τρόπο σκέψης

Κάθε γλώσσα είναι ένας κώδικας. Οι λέξεις κάθε γλώσσας αντιστοιχούν σε εικόνες και κάπως έτσι στήνεται και διαμορφώνεται το εκάστοτε πολιτισμικό περιβάλλον. Φεβρουάριος ! Ο μήνας των ερωτευμένων, του τριωδίου και ο μήνας που αποφάσισα να βγω από το σπίτι μου και να...
περισσότερα

Παρελθόν και παρόν

Σήμερα, ό,τι πληροφορία θέλουμε να μάθουμε, την έχουμε στο πιάτο, είναι κυριολεκτικά ένα κλικ μακριά. Μπορούμε να συγκρίνουμε τις πηγές, να βρούμε, παραπάνω από μια, απόψεις για το θέμα που μας αφορά, με διαφορετική οπτική γωνία και στο τέλος, να υιοθετήσουμε ή να...
περισσότερα

Μια βόλτα στην Βιβλιοθήκη

Η λογοτεχνία είναι μια από τις πιο όμορφες και εκλεπτυσμένες μορφές τέχνης. Παίζει με τις λέξεις για να σε κρατήσει μαζί της μέχρι το τέλος της σελίδας, το τέλος ενός βιβλίου ή για να σου κρατήσει συντροφιά για όλη σου την ζωή. Το καλύτερο μέρος για να βρεις ένα...
περισσότερα

To come (extend ed)

Όπως ταξιδεύουμε εμείς (οι κοινοί θνητοί), έτσι ταξιδεύει κι η τέχνη. Από ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του κόσμου, που ακούει στο όνομα Pompidou (Παρίσι), ταξίδεψε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γλυπτικό, το οποίο...
περισσότερα